Tysklands Piratparti försöker enas på kongress

1:53 min

Det tyska Piratpartiet håller partikongress i helgen. I våras rusade opinionssiffrorna och partiet kom överraskade in i flera tyska delstatsparlament. Sen dess har opinionssiffrorna dalat ordentligt . Helgens kongress ska vända den sjunkande trenden är det tänkt.

– Innehåll, Innehåll, Innehåll.

Det är det tyska Piratpartiets nya motto. I alla fall om man ska tro dess chef Johannes Ponader.

Innehåll och sakpolitik istället för konflikter och öppna attacker mot varandra. Partiordföranden Bernt Schlömer påminde i sitt öppningsanförande om att piratpartisterna måste komma ihåg att de ska bedriva politisk tillsammans, utan att skymfa eller ignorera varandra.

Så har det varit de senaste månaderna i Piratpartiet efter de stora framgångarna förra hösten och i våras, då partiet seglade in i fyra olika delstatsparlament i Tyskland och i vissa opinionsmätningar var Tysklands tredje största parti.

Flera ledande politiker har sen dess avgått, ledande företrädare, bland annat den nyss nämnde partischefen och ordföranden, har öppet skymfat varandra och partiet har saknat åsikter i de stora politiska sakfrågorna i tysk politik. Samtidigt har partiet i kombination med betydligt mindre mediauppmärksamhet sjunkit under femprocentsspärren till Förbundsdagen.

Förhoppingen är nu att partiet på kongressen ska dra ett streck över bråken och ta fram ett program om bland annat skuldkrisen, kärnkraftsnedläggningen och framtida energifrågor och den tyska utrikespolitiken. På så sätt ska partiets bredda sin profil och inte bara uppfattas som ett parti som pratar om transparensfrågor och frihet på internet.

Chansen finns definitivt fortfarande att Tyskland, genom Piratpartiet, om knappt ett år får ett sjätte parti i Förbundsdagen. Det skulle få konsekvenser för vilka koalitionsmöjligheter som finns när det gäller regeringsbildningen, och därför kommer Piratpartiets öde i den tyska politik fortsatt vara ett hett ämne.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Daniel Alling, Berlin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista