Peer Steinbruck är de tyska Socialdemokraternas kandidat till posten som förbundskansler. Foto: Markus Schreiber/Scanpix

Motigt för SPD:s kanslerkandidat Steinbrück

"Självklart han fel kandidat för mig"
2:31 min

Peer Steinbrück, de tyska Socialdemokraterna SPD:s kandidat till förbundskansler vid valet nästa år, har fått en dålig start. Istället för att leda partiet framåt i kampen mot bland annat Angela Merkels kristdemokrater har han mest tvingats försvara sig mot anklagelser om girighet.

– Hur ska han kunna plädera för social rättvisa när han lever på så stort avstånd från vanliga inkomsttagare, det går ju inte.

Det säger Dagmar Lenzenmüller i Berlin, som röstat på Socialdemokraterna i många år. Hon är en av många inom den tyska socialdemokratin som upprörts över partiets regeringschefskandidat Peer Steinbrücks mångmiljoninkomster som föreläsare och författare de senaste åren.

Steinbrück har själv tvingats redovisa att han tjänat över motsvarande tio miljoner kronor, förutom den rätt stora lönen som riksdagsledamot. Mest kontroversiellt har varit ett honorar från ett bolag i den svårt skuldsatta staden Bochum, där Steinbrück för en föreläsning drog in motsvarande drygt 200 000 kronor samtidigt som han var förbundsdagsledamot:

– Självklart han fel kandidat för mig, säger Dagmar Lenzenmüller innan hon skyndar vidare i vimlet på Alexanderplatz.

Debatten om Steinbrücks sidoinkomster har pågått i några veckor och vill inte riktigt försvinna. Det tyska Miljöpartiet är oroliga för att Steinbrücks dåliga start ska påverka möjligheterna att skapa en rödgrön regering i valet om knappt ett år. Röster har till och med höjts för att Steinbrück ska bytas ut.

Statsvetaren Gero Neugebauer, expert på de tyska Socialdemokraterna, säger dock att det är uteslutet. Det finns inget alternativ till Steinbrück, menar han. Gero Neugebauer säger också att man först vid delstatsvalet i Niedersachsen i januari kommer att kunna se hur mycket debatten skadat SPD och Steinbrück. Väljare röstar dock mest på politik, inte på partiledare, säger statsvetaren.

Steinbrück själv har försvarat sina inkomster och sagt att han inte förstår varför inte också socialdemokrater ska kunna tjäna mycket pengar. Till slut tvingades han ändå erkänna att han åtminstone i fallet Bochum saknat fingertoppskänsla när han tog emot så mycket pengar från en skuldsatt kommun.

Merkels kristdemokrater har förstått gottat sig åt Steinbrücks problem, men också agerat motsägelsefullt. De har kritiserat honom, men samtidigt inte velat gå med på att skärpa reglerna för de tyska riksdagsledamöternas sidoinkomster.

En annan socialdemokratisk väljare på Alexanderplatz, som vill vara anonym, tar dock uppståndelsen kring Steinbrück med ro.

– Med sitt kunnande och sitt uppträdande är han vår bäste kandidat, säger väljaren.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".