Joseph Kabila när han svor presidenteden. Foto: AP/Scanpix

Kabila i samtal med M23 om östra Kongo

Kongos president Joseph Kabila uppges ikväll ha mött Jean-Marie Runiga, ledaren för rebellgruppen M23:s politiska gren, i Ugandas huvudstad Kampala.

Det blir direkta förhandlingar mellan president Joseph Kabila och M23-gerillan om läget i östra Kongo-Kinshasa.

Statsöverhuvuden i regionen vill sända en gemensam styrka till krigsområdet.

Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila och andra ledare från länder vid de stora sjöarna var på lördagen samlade till ett möte i Ugandas huvudstad Kampala i syfte att försöka lösa krisen i östra Kongo-Kinshasa, där rebellgruppen M23 har intagit staden Goma.

Även Jean-Marie Runiga, ledare för M23:s politiska gren, befann sig i Kampala. Han och Kabila träffades  och det kommer att bli direkta förhandlingar mellan dem på söndagen, uppger M23-ledaren enligt AFP.

Toppmötet uppmanade i ett gemensamt uttalande rebellerna att "upphöra med alla krigsaktiviteter" och inte sprida konflikten vidare. Dessutom manades M23 att lämna Goma.

Striderna har drivit tiotusentals människor på flykt och väckt farhågor för en utvidgad militär konflikt.

Kampalamötet samlade elva länder. Rwandas president Paul Kagame - som mot sitt nekande har anklagats för att stötta M23-rebellerna - var inte med. I stället representerades Rwanda av utrikesminister Louise Mushikiwabo. Rwanda gav inget motiv för Kagames frånvaro.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista