1 av 2
M23-rebellernas ledare Jean Marie Runiga och Joseph Kabila, president i Kongo-Kinshasa. Foto: Junior D.Kannah/Peter Busomoke/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

M23 mötte Kabila: ”Vi ska fortsätta samtalen”

Uppmanas sluta prata om att avsätta presidenten
2:07 min

Rebellerna i M23 har nu haft ett första möte med Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila, vilket rebellerna har krävt. Grannländerna uppmanade samtidigt på sitt toppmöte om krisen rebellerna att dra sig tillbaks från Goma, där situationen vid fronten är mycket spänd, rapporterar vår korrespondent.

– Mötet gick bra och i dag ska vi fortsätta samtalen om hur förhandlingarna ska gå till och vad de ska innehålla, sa M23:s ledare Jean-Marie Runiga efter att träffat Kongos president Kabila i går kväll.

Mötet tog plats i Kampala, efter medling av Ugandas president Museveni, som har goda kontakter med nyckelpersonerna i krisen - förutom Kongos president också Rwandas Paul Kagame.

Rwanda anklagas av FN för att styra rebellupproret ända från huvudstan Kigali, vilket förnekas kategoriskt av Rwanda.

Kagame kom dock inte själv till toppmötet i går utan skickade sin utrikesminister.

På toppmötet la de regionala ledarna fram ett program i åtta punkter för att få slut på striderna.

Rebellerna ska dra sig tillbaks från staden Goma inom två dygn, en buffertzon på två mil utanför staden ska inrättas, den ska patrulleras av FN-styrkan på plats och styrkan ska få förstärkning av en regional fredsstyrka som grannländerna ska bidra till.

De församlade ledarna uppmanade också M23-rebellerna att sluta tala om att de ska avsätta Kongos president.

Över 400 000 människor har flytt sina hem under rebellupproret de senaste månaderna, och krisen blev akut den här veckan när rebellerna intog provinshuvudstaden Goma.

En talesman för rebellerna slog i går kväll först tillbaks kravet från toppmötet att de ska lämna Goma - inte innan det pågår direkta samtal med president Kabila.

Nu återstår att se om det första inledande mötet som sen hölls i går räcker för att rebellerna ska börja dra sig tillbaks. Det brådskar med diplomatin: fronten går just nu på vägen söderut från Goma, där M23 har gjort halt och regeringsarmén just nu samlar trupper i nästa stad ett par mil bort.

Odisciplinerade regeringssoldater och deras allierade ökända miliser dricker öl och terroriserar lokalbefolkningen i väntan på order.

Rebellerna skrev i ett skriftligt uttalande som kom ut efter mötet i Kampala i går att de med den truppsamling och inflygning av vapen som nu sker, fruktar de ett motanfall när som helst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".