Läsning håller hjärnan i trim. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Studie: Hjärngympa ökar flödet i hjärnan

Det finns ett tydligt samband mellan mentala aktiviteter och vattenflödet i hjärnan, visar en studie från Rush University Medical Center. Resultaten stärker tidigare fynd som visar att hjärngympa är minst lika viktigt som vanlig motion för att hålla ålderdomen borta.

Äldre människor som läser och spelar kort har ett lika bra flöde i hjärnan som unga.Ett flertal studier visar att intellektuell stimulans håller hjärnan i trim även på äldre dar. Men vad som skiljer dessa hjärnor från andra har varit mindre känt.

För att ta reda på mer undersökte forskare vid Rush University Medical Center 152 äldre personer, 81 år i snitt, med hjälp av en magnetresonanskamera. Kameran visade hur vatten rör sig i olika riktningar inne i hjärnan. Ett lågt värde på detta flöde är associerat med skada, sjukdom eller ålderdom.

Innan personerna undersöktes fick de uppskatta hur ofta de deltar i olika intellektuella aktiviteter, som hur ofta de läser dagstidningar, om de spelar kort, skriver brev, och så vidare.

Det visade sig att det fanns ett tydligt samband mellan mentala aktiviteter och vattenflödet i hjärnan. Ju mer aktiviteter, desto större flöde.

– Flödet hos dem som är aktiva påminner om flödet hos yngre, säger Konstantinos Arfanakis, en av forskarna bakom studien.

Undersökningen presenteras på röntgenläkarnas årliga möte i Nordamerika.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".