1 av 7
Fansen började plocka med sig stolar från Råsunda efter AIK-Napoli. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
2 av 7
Thomas och Dennis Neuman fick med sig ett par souvenirer hem från Råsunda. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio
3 av 7
Kön sträckte sig 200 meter runt Råsunda stadion. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
4 av 7
Folk hade med sig kassar för att samla gräs från Råsunda innan stadion rivs. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio
5 av 7
Av någon anledning var vattenspridaren på när fansen skulle samla souvenirer från Råsunda innan stadion rivs. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio
6 av 7
Jesper Wiklund, Maria Jansson och lilla Iris var på Råsunda för att ta avsked av stadion. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio
7 av 7
Bengt Hansell med gräs från Råsunda. Foto: Sveriges Radio

Fansen fick vara med och riva Råsunda

"Det finns mycket känslor i den här betongen"
2:27 min

I dag släpptes allmänheten in på gamla Råsunda fotbollsstadion i Solna för att plocka med sig souvenirer hem från den anrika arenan, som nu ska rivas. Och det var en eftermiddag med starka känslor för många AIK-fans.

Sista matchen spelades häromkvällen och snart börjar rivningen och förvandlingen av området till bostäder och kontor.

Under dagens "minnenas eftermiddag" fick publik och allmänhet ta med sig en bit gräsmatta, en liten bit av målets nät eller en stol från läktaren.

– Jag är här för att plocka ett målnät faktiskt. Varje mål är ju speciellt så det är därför jag tar målnätet, berättar Johan Emani från Rågsved.

– Det är historia. Det känns jättesorgligt att de ska riva och man vill ha någonting som påminner, som finns kvar, förklarar Adina Forsell.

Svart mössa med gult AIK-märke, varför har du kommit hit?

– Jag vill ha ett minne eftersom jag har varit här i många, många år och det är känslosamt idag, eftersom det är sista gången man är på insidan av Råsunda.

Känslor inför en sådan här gammal betongkoloss?

– Det är många minnen som har kommit och gått. Det är glädje och sorg, det är uppgång och fall. Det är mycket känslor i betongen, så att säga, berättar Stefan Lindberg.

Kön utanför den så kallade ryttargången in till fotbollsarenan var flera hundra meter lång. När en liten dörr öppnades vid 14-tiden rusade folk fram och trängdes. På hejaklacksmanér skanderade folk "öppna porten, öppna porten" och omedelbart öppnades de stora portarna för att ingen skulle klämmas eller komma till skada när folkmassan trängde på.

Idén var att allmänheten skulle få hämta souvenirer från fotbollsarenan, i första hand en bit gräsmatta, stolar som gick att montera loss samt bitar av målnäten. Men uppfinningsrika supportrar hade med sig vinkelslip och skar loss delar av metallstaket och så vidare.

Jesper Wiklund grävde loss en fin bit gräsmatta med en vitkalkad linje ovanpå.

– Det här är ett minne för livet, den ska jag lägga i en kruka, tror jag, skrattar han.

Råsunda fotbollsstadion invigdes 1937, för 75 år sedan. Snart ska byggas bostäder och kontor på platsen. I dag har 5 000 personer kommit till arenan. Att epoken Råsunda är slut väcker starka känslor hos många. Thomas Neuman bär på två rödorange plaststolar.

– Jag har lite målnät i ryggsäcken också.

Varför det?

– Jag måste ha med mig någonting från Råsunda. Jag har gått här sen 1972, i 40 år och jag mått dåligt hela veckan, i hela hösten tror jag. Men efter att det här är klart tror jag att det kommer att kännas lite bättre.

Vad då mått dåligt?

– Det är jobbigt. Jag har säkert varit här över 400 matcher med mycket sorg och mycket glädje härifrån, säger Thoman Neuman.

Hans son Dennis instämmer.

– Jag kommer att sakna Råsunda. Det är en härlig arena.

Maria Jansson, gift med Jesper Wiklund här ovan, har sin sju månader gamla dotter Iris i en sele på magen.

– Jag älskar det här stället, man har många trevliga minnen härifrån, både bra och mindre bra.

Är Iris en blivande djurgårdare?

– Nej, nej, nej, skrattar hon, Iris är AIK:are!
Bengt Hansell twittrade och svarade på frågor från Råsunda.

 

BengtHansell: Mer än 200 m lång kö in till Råsunda fotbollsstadion för att plocka souvenirer http://t.co/PgBhSuhj

13:49, 25 November 2012

 

BengtHansell: Måste vara långt över 1000 personer på Råsunda för att uppleva sista dagen inuti. Folk rusar efter kassar med gräs bla http://t.co/xfx3RkKp

14:10, 25 November 2012

 

BengtHansell: Saker som är svåra att förstå: varför är vat tenspridaren på inne på Råsunda? http://t.co/fxNJNBzc

14:13, 25 November 2012

 

BengtHansell: Sista matchen på Råsunda http://t.co/VpIg17S7

14:39, 25 November 2012

 

BengtHansell: Fantastiskt att se med vilket engagemang 5000 personer gräver gräsmatta, sågar o skruvar för att ta med sig minnen från Råsunda

14:56, 25 November 2012

 

BengtHansell: Flera personer vittnar om vilken uppriktig sorg de känner. Rivningen väcker mycker starka känslor hos vissa.

14:58, 25 November 2012

 

BengtHansell: RT @Hejfotografen: @BengtHansell Plocka? Får man ta vad man vill?

14:58, 25 November 2012

 

BengtHansell: Nej inte egentligen. Men vi såg nån med vinkelslip som kapade ett järnstaket. Det mesta tycktes ok @Hejfotografen

15:00, 25 November 2012

 

BengtHansell: Har själv plockat med mig ett par grästuvor. Blir fint i min mossgräsmatta hemma. På Grimsta är det ju konstgräs, skulle inte funka:-)

15:03, 25 November 2012

 

Sicke: Floyd Patterson mot Eddie Machen juli 1964 är ett bra minne från Råsunda och Ove Kindvalls mål i VM-kvalet förstås!!

15:10, 25 November 2012

 

Felix: Vad är det konstigaste folk har tagit hittils? @bengthansell

15:26, 25 November 2012

 

Gnaget var allt: Fram till 1955 bodde jag i Solna. Då var Gnaget det självklara laget. Matcherna på Råsunda inramades av paraderande orkestrar, ballongsläpp och allmän festyra. Idolerna var Kurre Hamrin, Kurre Leander, tvillingarna Anlert, Garvis Carlsson, Tjotta Olsson - och många vars namn ruvar längst i bakhuvudet. När pappa fick jobb i Halmstad blev det flytt men hjärtat för AIK slog alltjämt hårt. På den tiden reste lagen med SJ och jag minns att jag fick lov att mamma att gå till stationen för att "vinka av mina idoler", inte mins Kurre Hamrin. Några år senare skrev jag ett bre till "Världens bästa fotbollsklubb, AIK" med begäran om att få bli medlem. Jag finns inte ens svar! Besvikelsen var stor och sedan många år är det HBK som gäller. Men alltjämt har jag en bit av mitt hjärta för AIK och under några år i mitt vuxenliv återvände jag till boende i Solna. Självklart gick jag på Råsunda och självklart mindes jag de paraderande orkestrarna, ballongerna, folkfesten... Så långt borta från skadegörelse, bengaler, polisuppbåd och fotbollshuliganer man kan komma. Råsunda var i begynnelsen en anläggning som andades det bästa av idrott och folkfest. Hoppas att nya Friends Arena kan bjuda upp till det samma...

15:26, 25 November 2012

 

BengtHansell: Sitter i sändarbilen utanför Råsunda o klipper för inslag i kvartifemekot. I mörkret utanför väller ut folk från stadion med stolar o bänkar

15:32, 25 November 2012

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".