1 av 2
Regionledaren Artur Mas ville med dagens regionalval – som tidigarelagts två år – ta temperaturen på om det finns stöd för idén om ett mer autonomt Katalonien. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix.
2 av 2
Jessie Madrigal, författare från Barcelona. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

Självständighetsfrågan fick Katalonien att rösta

2:03 min

Regionalvalet i Katalonien har fått många att gå och rösta – betydligt fler än i förra regionvalet för två år sedan. Resultatet väntas ge en vink om hur många katalaner som ställer sig bakom kampen för ett självständigt Katalonien.

Vallokalen vid Placa de Academia mitt i Barcelona har varit full hela dagen.

Redan tidigt i förmiddags träffade jag två äldre herrar med vitt hår, vita buskiga ögonbryn och mörka intensiva ögon, som kom i sina koftor och redan hade röstat.

– Nästa gång röstar vi på självständighet, men i dag handlade det först om vilka som ska besluta här, säger Pedro och Antonio, och tycks båda förutsätta att dagens regionalval ska utmynna i en folkomröstning om Kataloniens framtida ställning i förhållande till Spanien.

– Vi har blivit bestulna, säger de, och anför ekonomiska skäl till att regionen bör bryta sig loss.

Katalonien förlorar tiotals miljarder kronor i dagens skatteutjämningssystem, något som under dagens kris har gett näring åt separatism.

Dagens val äger rum två år för tidigt. Regionledaren Artur Mas vill ta temperaturen på om väljarna stödjer idén om ett mer autonomt Katalonien.

Den 33-åriga författaren Jessie Madrigal känner inte igen sig i den tillspetsade beskrivning, som omvärlden ger.

– Här för vi en dialog och det finns fler alternativ än antingen eller. Madrid skulle kunna släppa efter mer vad gäller pengarna till exempel.

Och hon tror inte att EU skulle välkomna ett fritt Katalonien.

– Är vi inte med i EU, så flyr företagen härifrån, är hon övertygad om och röstade därför i dag på ett parti som hyllar ett enat Spanien.  

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista