Angela Merkel. Foto: Mario Vedder/Scanpix.

Fördjupad konflikt mellan eurozonen och IMF

1:38 min

Konflikten mellan eurozonens länder och internationella valutafonden om hur Grekland ska räddas undan konkurs hårdnar. Två tyska tidningar rapporterar i dag att den tyska förbundskanslern Angela Merkel kan komma att tvingas att gå med på en grekisk skuldavskrivning som också skulle kosta de tyska skattebetalarna mångmiljardbelopp.

I morgon träffade Eurozonens finansministrar för tredje gången på kort tid för att komma överens om vilka villkor som ska gälla för att Grekland ska kunna få nästa utbetalning nödlånemiljarder.

Inför mötet är läget spänt. Flera av eurozonens länder, med Tyskland i spetsen, har hittills sagt blankt nej till ytterligare en grekisk skuldavskrivning, den här gången en skuldavskrivning som kommer kostar eurozonens skattebetalare tiotals miljarder kronor. Just därför är åtgärden mäkta impopulär bland dem av eurozonens politiker. Inte minst i Tyskland där förbundsdagsval väntar om knappt ett år.

Förra gången en sådan avskrivning genomfördes var det bara privata långivare som fick se miljardbelopp gå förlorade.

Det är framförallt Internationella Valutafonden IMF:s chef Christine Lagarde som sätter hårt mot hårt i frågan. Utan ytterligare avskrivningar kommer inte Greklands ekonomiska läge förbättras, hur mycket landet än sparar, menar Lagarde tillsammans med många ekonomer.

Enligt tidningen Die Welt ska Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble i går under ett telefonmöte ha gett vissa öppningar för att gå med på en skuldavskrivning, men först 2015. Med den fördröjningen skulle man under tiden kunna hålla uppe trycket mot Grekland att fortsätta genomföra sin reformer och sparåtgärder.

Regeringskällor i Berlin har dock förnekat att Tyskland är beredd att ändra sig.

Uppenbart är att IMF inte tänker ge sig i frågan. Enligt Der Spiegel har även Europiska Centralbankens chef Mario Draghi insett att ytterligare en skuldavskrivning för Grekland är oundviklig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista