En klinik i Stockholm som drivs av organisationen Läkare i världen erbjuder vård till papperslösa i dag. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Läkare ser problem med vård för papperslösa

Vill ha svar på gränsdragningsfrågor
1:18 min

Svenska läkaresällskapet tror att det kan uppstå etiska problem om man genomför regeringens förslag om att ge papperslösa flyktingar rätt till sådan sjukvård som inte kan vänta.

Enligt Läkaresällskapet kan det bli problem för läkare att avgöra vilka papperslösa som ska få vård och vilka som inte ska få det.

– Det är ju inte alltid så att man omedelbart ser om det är väldigt akut eller om det kan anstå, utan det kan verkligen kräva en närmare bedömning, säger Kristina Söderlind Rutberg på Svenska Läkaresällskapet.

Lagförslaget från Socialdepartementet innebär att vuxna personer som bor i Sverige utan tillstånd ska ha samma rätt till subventionerad vård som asylsökande har. Det betyder "vård som inte kan anstå", som inte kan vänta. Vad det i sin tur betyder är inte riktigt utrett, utan är upp till varje enskild läkare att avgöra.

Det är just gränsdragningsfrågor som läkarna vill har bättre svar på. Ibland kan en förebyggande behandling göra att en person slipper få en svårare sjukdom längre fram. Hur ska man kunna veta när det är okej att behandla en patient och när det inte anses vara tillräckligt akut?

Ett annat problem som kräver svar, tycker läkarna, är hur man ska göra när en person som inte har personnummer ska kunna få mediciner. Hur ska läkaren göra då?

– Ska man dela ut läkemedel direkt? Hur ska man fånga biverkningar som uppstår eller mindre lyckade behandlingsresultat, så att inte det bara faller bort och försvinner. För det är klart att man måste lösa frågorna kring hur läkemedelsbehandling ska utformas i det här sammanhanget också, säger Kristina Söderlind Rutberg på Svenska Läkaresällskapet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".