Under folkmordet i Rwanda dödades närmare en miljon människor. Foto: Gianluigi Guercia/Scanpix.

Svensk folkmordsrättegång hålls delvis i Rwanda

1:33 min

I dag inleds rättsprocessen i Rwanda mot en svensk medborgare som anklagas för folkmord. Mannen står åtalad i Sverige, men för första gången ska en svensk domstol hålla en del av en svensk rättegång utomlands.

Rättens ordförande Thomas Zander är på plats i Kibuye i västra Rwanda.

– Den här rättegången är unik av flera skäl. Ett skäl är att det är första gången som brottet folkmord prövas i en svensk domstol. Det andra skälet är att vi befinner oss här och tar upp bevisning i Rwanda.

I tre veckor ska rättens medlemmar, åklagare och försvarare vara på plats i Rwanda, i den unika rättegång som gäller en man misstänkt för att ha deltagit i folkmordet här 1994, när över 800 000 människor dödades.

Arbetet på plats börjar i dag med att åklagaren visar det som uppges vara brottsplatserna: en kyrka och en idrottsplats bland annat, dit människor lockades för att få skydd, men där de istället dödades.

Enligt åklagaren har mannen både organiserat ungdomsgrupper som beväpnade sig med klubbor och machetes för att döda, och var sen också själv med och sköt in i folkmassor.

Rådman Thomas Zander säger att det bland annat är viktigt att vara på plats för att få lokalkännedom om det som ska tas upp under rättegången, något som i vanliga fall redan finns hemma i en svensk rättegång:

– Den saknar vi i det här målet och därför är det viktigt att vara på plats och få den lokalkännedomen.

Mannen som står åtalad nekar till anklagelserna. Han greps i december efter en internationell efterlysning och Rwanda begärde honom utlämnad, men eftersom han är svensk medborgare ställs han istället inför rätta i Sverige. Nu finns han på plats i en rättssal i Stockholm med en av sina försvarare för att via videolänk följa vittnesförhören som ska hållas i huvudstaden Kigali senare i veckan.

– Vi utnyttjar all teknik vi kan för att få till en så rättssäker process som möjligt, säger Thomas Zander.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista