Så här ser parasiten Cryptosporidium ut. Foto: Marianne Lebbad/ Smittskyddsinstitutet

Krav på lagändring för hälsosamt vatten

"De visste inte vad hälsosamt och rent innebär"
2:18 min

I dag har det gått precis två år sedan magsjukeutbrottet i Östersund och ännu har ingen ställts till svars för att parasiten cryptosporidium spreds i stadens dricksvatten. Branschorganisationen för kommunernas vatten och avloppsavdelningar, Svenskt vatten, kräver nu en lagändring med tydligare regler för kommunerna.

– Som det står idag i dricksvattenföreskrifterna så står det att dricksvattnet ska vara hälsosamt och rent. Vad innebär det egentligen? Frågan blev ju väldigt tydlig efter de vattenburna sjukdomsutbrotten i Östersund och Skellefteå. De visste inte vad hälsosamt och rent innebär, säger Johanna Lindgren, avdelningschef på Svenskt vatten.

27 000 östersundsbor blev till slut magsjuka efter att parasiten cryptosporidium spridits i stadens dricksvattennät för två år sedan, visar beräkningar. Det kostade samhället närmare en kvarts miljard kronor och en miljöåklagare utreder fortfarande om någon kan ställas till svars.

Enligt de kommunala vattenproducenternas branschorganisation har skyddsnivån i landets 1 750 vattenverk som ska rena dricksvattnet visserligen generellt sett förbättrats efter magsjukorna i Östersund och Skellefteå, men inte tillräckligt.

– Det är fortfarande en miljon dricksvattenkonsumenter som inte följer Livsmedelsverkets vägledning.

Lagen säger att dricksvattnet ska vara hälsosamt och rent. Kommunerna ska också luta sig mot Livsmedelsverkets rekommendationer: att ytvattenverk bör ha minst två skyddsbarriärer, kemikaliebehandling eller UV-ljusfilter, och att grundvattenverk har minst en sådan barriär mot parasiter och bakterier.

Svenskt vatten vill ha tydliga krav istället, exempelvis att det slås fast att det aldrig får vara mer än ett visst antal invånare som får bli sjuka av dricksvattnet.

Ansvarig minister Eskil Erlandsson vill inte kommentera kravet på en lagändring. På Livsmedelsverket, som samordnar dricksvattenfrågor i Sverige, säger statsinspektör Torbjörn Lindberg att de håller på att ta fram krav för dricksvattenproducenterna. Men han vänder sig mot att reglerna blir allt för detaljerade.

– Det ligger ju nära till hands att så här säkert ska dricksvattnet vara. Om det nu blir så i praktiken och vilka siffror det i så fall handlar om det får jag återkomma till.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".