Foto: Emilio Morenatti/Scanpix

Nationalisterna backade i spanskt regionalval

Rejält bakslag för Artur Mas
1:17 min

Regionalvalet i Katalonien slutade med att det regerande partiet CiU gick rejält bakåt. Den lokalpatriotiske regionledaren Artur Mas fick ingen egen majoritet utan tappade många platser i parlamentet till vänstern, som också kämpar för självständighet.

Dagens val blev ett rejält bakslag för Artur Mas, som trodde att han hade vinden med sig och kanske skulle få förtroendet att driva Katalonien mot ett friare förhållande till Spanien. Det kan fortfarande ske, eftersom många av parlamentsplatserna gick till separatister på vänsterkanten.

Valresultatet kan tolkas som att katalanerna vill ha den folkomröstning om Kataloniens framtid, som Artur Mas har talat om. Men han är försvagad, vilket förmodligen Spaniens regering i Madrid applåderar. Artur Mas förblir Kataloniens president, men är i en svår sits.

En av TV:s kommentator Xavier Vidal F och på tidningen El País menar att Mas nu står inför flera alternativa allianser.

Söndagens val visar också att katalanerna rör sig vänsterut politiskt. Den ekonomiska krisen, arbetslöshet, hemlöshet och växande fattigdom har inte varit stora frågor i valkampanjen, vilket väljarna har underkänt via röstsedeln, sa en kommentator nu i kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".