Utvinning av naturgas i öknen utanför Doha, där FN:s klimatmöte inleds i dag. Foto: Karim Sahib/Scanpix.

Klimatbistånd nyckelfråga på FN:s klimatmöte

"Fram med pengarna från rika länder"
1:55 min

Idag samlas klimatförhandlare från alla världens länder i Qatars huvudstad Doha, för FN:s årliga klimatmöte. Viktiga frågor blir bland annat fortsättningen för Kyotoprotokollet, som reglerar utsläppshandel och en del av växthusgasutsläppen.

Utvecklingsländerna lägger stor vikt vid att den frågan löses, och väntar otåligt på besked om de utlovade pengarna till klimatbistånd.

– FN har redan beslutat hur det ska göras, nu behöver pengarna fram, säger Yoke Ling, som är chef för klimatnätverket Third World Network.

Den snabbstartfond som FN infört för att utvecklingsländer ska kunna börja skydda sig mot klimatförändringar tar slut vid årsskiftet. Vad som händer tills nästa utlovade fond ska finnas år 2020, är inte klart. Inte heller hur den ska finansieras.

Årets klimatkonferens inleds i skuggan av flera rapporter som tyder på att det blir alltmer bråttom att hejda växthusgasutsläppen, och på att jordens medeltemperatur riskerar att öka med mer än 2 grader, vilket ger svåra följder.

Sedan misslyckandet vid klimatmötet i Köpenhamn för tre år sedan har misstroendet mot att FN:s klimatförhandlingar ska ge resultat vuxit. Medan andra påminner om att FN trots allt är det enda forum som finns för att diskutera klimatfrågan på global nivå.

Nu måste man enas om hur Kyotoprotokollet ska se ut framöver. Det är det enda bindande avtalet för utsläppsminskningar, som också är viktigt för att det reglerar utsläppshandel.

– Trots att det gäller bara 15 procent av utsläppen är Kyoto ett bevis för industriländernas ambition att ta ansvar för sin användning av fossil energi, och det är viktigt för utvecklingsländerna, säger Yoke Ling:

På klimatmötet i Sydafrika i fjol, sa alla länder ja till ett framtida förhandlingsspår, Durban Platform, som ska träda i kraft år 2020. Det ska innehålla bindande regler om utsläppsminskningar, som ska kunna kontrolleras.

Men reglerna saknas ännu och ska diskuteras i år. Yoke Ling tror trots allt på förhandlingar, eftersom hon menar att de redan har gett resultat.

– Men det krävs att de länder som har kraft och resurser att förändra, också gör det, säger Yoke Ling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".