Ett förarlöst flygplan, så kallad drönare. Foto: Julianne Showalter/US airforce/Scanpix.

USA utreder användandet av drönare

Tydligare regelverk ska skapas
2:03 min

Under president Obama har USA kraftigt trappat upp användandet av förarlösa flygplan, så kallade drönare, för att döda vad man säger är terrorister. De här anfallen är mycket kontroversiella och Obama-administrationen ska nu ta fram klarare regler för hur drönare ska användas.

En gång i veckan brukar president Obama och några nära medarbetare mötas för att bestämma vilka som ska sättas upp på USA:s lista över misstänkta terrorister som ska dödas, skriver New York Times. Tidningen uppger nu att Vita Huset har satt igång ett arbete för att skapa ett tydligare regelverk för användningen av drönare.

Egentligen började det med att man var orolig för att Mitt Romney eventuellt skulle vinna valet och man ville att hans handlingsfrihet skulle vara kringskuren. Nu sitter Obama kvar men arbetet på regelverket fortsätter.

Och orsaken är att drönarattackerna blivit mycket kontroversiella, bland annat beroende på de civila dödsoffer som skördas. Sedan Obama tillträtt har det genomförts mer än 300 sådana attacker, de flesta i Pakistan men också i till exempel Jemen. Drönarna är förarlösa och operatören sitter vid en dator någonstans i USA.

Ingenting är känt om vilka nya regler man överväger men det finns många kontroversiella frågor att ta ställning till, bland annat i vilken utsträckning man har rätt att kränka andra länders territorium - och om misstänkta terrorister ska gripas eller dödas direkt. Grundregeln nu för USA är att de dödas.

Dessutom räcker det med att man i ett orosområde upptäcker en samling män i vapenför ålder för att de ska betecknas som terrorister, i själva verket kanske de är vanliga bönder.

En annan fråga är om presidenten har rätt att beordra dödandet också av amerikanska medborgare utan att det prövats i någon domstol.

I USA finns det även en debatt om drönarna ska hanteras av militären eller av CIA. Som det nu är sköts de av bägge. Vita Husets utredning kan eventuellt ses som ett svar på att FN ska inleda en undersökning av USA:s drönarverksamhet. Frågan är hur världen kommer att se ut om också andra stormakter börjar använda förarlösa flygplan på samma sätt som USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".