1 av 2
Demonstranter nära Tahrirtorget i Kairo i går flyr undan tårgas. Foto: Ahmed Gomaa/Scanpix.
2 av 2
Mohammed Mursi talar till sina anhängare utanför presidentpalatset i Kairo på lördagen. Foto: Scanpix.

Rädsla för islamistisk diktatur i Egypten

2:37 min

Den politiska oron i Egypten sedan president Mursi i torsdags gav sig själv utökad makt och satte sig över rättsstaten, har allvarligt polariserat landet. Mursi säger att han vill skydda revolutionen mot resterna av Mubaraks regim. Men hans motståndare bland till exempel liberaler och socialister, fruktar islamistisk diktatur.

Protester och våldsamma sammandrabbningar mellan Mursis anhängare och kritiker har pågått under hela helgen och i går krävdes det första dödsoffret. 15-årige Islam Abdel Maqsood, medlem av det muslimska brödraskapet i Damanhour i Nildeltat, dödades när Mursikritiker stormade brödraskapets kontor. Det dödliga våldet - och tårgasfyllda protester över hela landet -  hotar att ytterligare splittra Egypten och öka polariseringen.

Men det är inte bara en kamp mellan det islamistiska brödraskapet och en sekulariserad liberal-socialistisk opposition, utan det presidenten och hans lojala anhängare säger sig vilja neutralisera är rester av Mubarakregimen som försöker sabotera Egyptens revolution. Det handlar främst om rättsväsendet med domare och riksåklagare som tillsattes under Mubarak som redan i somras upplöste parlamentet och nu anklagas för att förhala arbetat med en ny konstitution. Det finns också ett utbrett missnöje mot att högt uppsatta polisbefäl och politiker inte straffats för polisbrutaliteten och dödandet under själva revolten för snart två år sedan.

President Mursi lovade i går att åtgärderna är tillfälliga, han sade att han är stolt över att leda ett land med en så pass stark och högljudd opposition, men att presidentens nya maktbefogenheter nödvändiga för att skydda Egypten, revolutionen och ekonomin.

Men på ekonomin fick det motsatt effekt - börsen sjönk med nästan tio procent i går och Mursis politiska motståndare har döpt om honom till Mursilini eller diktatorn. Varken domare, journalister eller opposition köper brödraskapets argument, utan ser mycket allvarligt på dekretet som går ut på att ingen instans i landet ska ha rätt att ifrågasätta eller ställa sig över presidentens beslut. Flera av Mursis rådgivare har sagt upp sig och den splittrade oppositionen har för en gångs skull enats mot presidenten.

Bland kommentatorer går åsikterna isär. Vissa menar att Mursi drabbats av hybris efter allt beröm han fick som medlare mellan Israel och Hamas i förra veckan, att han blev tondöv och immun mot all kritik. Andra befarar att detta är början på en islamistisk diktatur i Egypten. Protesterna fortsätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista