Ny brand i textilfabrik i Bangladesh

Knappt två dygn efter den värsta fabriksbranden i Bangladesh historia härjades en fabriksbyggnad i Dhaka av en ny brand.

Branden bröt ut i en byggnad på elva våningar som hyser tre textilfabriker. Enligt polisen började den på tredje våningen.

Branden är nu under kontroll, och inga dödsfall har rapporterats, men åtta arbetare är rökskadade, säger brandkårschefen Abu Nayeem Mohammad Shahidullah till Reuters. 

Enligt AFP var vissa arbetare fast på byggnadens tak, dit de flytt undan branden.

Arbetarna lyckades bryta sönder gallren som spärrade av byggnadens översta våningar, ta sig upp och därifrån fly till en intilliggande fastighet, enligt Dhakas biträdande polischef Nisharul Arif.

Textilfabrikerna i Bangladesh erbjuder eftertraktade jobb åt 3 miljoner människor, runt 80 procent av dem kvinnor, men arbetsvillkoren och säkerheten är dåliga. Till exempel är låsta branddörrar vanligt förekommande. Tidigare i år hölls fler än 300 fabriker nära huvudstaden stängda i nästan en vecka, då arbetarna krävde högre löner och bättre arbetsvillkor.

Branden i helgen, då 109 människor omkom, är den värsta fabriksbranden i landets historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".