Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Svenska banker tjänar alltmer på bolån

"Svenska banker är väldigt robusta"
2:28 min

Svenska banker är fortsatt stabila och de tjänar alltmer pengar på bolånen, enligt Finansinspektionens kvartalsrapport om bankernas räntor och utlåning.

Finansinspektionen har lagt fram sin rapport om bankernas räntor och utlåning tredje kvartalet 2012. Och det visar sig att bankernas marginaler på bolånen fortsatte att öka det tredje kvartalet.

– Bankens finansieringskostnad minskar mer än vad räntan mot kund gör. Sedan vet vi att bankerna har sänkt räntan under det fjärde kvartalet, men det är inte med i den här rapporten, utan det får vi återkomma till i nästa rapport när vi ser den samlade kvartalseffekten, säger Martin Andersson som är generaldirektör på Finansinspektionen.

Från andra till tredje kvartalet fortsatte bankernas marginaler på bolånen att öka och nådde 0,59 procentenheter i september. Och det beror i huvudsak på hårdare krav på bankerna i en värld präglad av finansiell oro.

Svenska banker är kraftigt exponerade mot risker i bolån, skriver FI i sin kvartalsrapport om bankernas räntor och utlåning. Lånen motsvarar mer än halva den svenska årsproduktionen mätt i BNP. Men utan några större kreditförluster. Än så länge.

För att det ska fortsätta vara stabilt och för att gardera sig mot riskerna i bostadsutlåningen, som trots allt finns, så levererar Finansinspektionen en nyhet i dag.

Från våren 2013 införs krav på att bankerna måste ha mer kapital för utlåningen och ett golv införs för vad som tekniskt kallas riskvikterna för bolån. Kravet hamnar på 15 procent, jämfört med dagens 5 procent som har gällt sedan 2007, i Basel 2-reglerna.

De nya reglerna låser in totalt 20 miljarder kronor ytterligare i kärnprimärkapital i banksystemet, enligt FI.

Bankerna har redan anpassat sig efter de nya kraven, enligt Finansinspektionen. FI vill i och med åtgärden säkerställa att kapitalet behålls på en lämplig nivå även i framtiden.

Något självklart samband mellan räntorna på bolånen och de nya kraven finns inte. FI:s bedömning är att bankerna redan har hanterat de höjda kapitalkostnaderna i dagens prisnivåer. Det visar siffrorna om höjda marginaler.

– Jag tror att transparensen vi försöker få med det här är viktig, och jag tror att det är viktigt att ligga på bankerna med pristransparensen med bolånen. Det fanns en gång i tiden när bolånen följde reporäntan mycket mer, den finns inte i dag, säger Martin Andersson.

– Det är viktigt att man får en genomlysning här, så att man inte i smyg tar ut hela effekten av robustare banker på konsumenterna.

Hur är läget för bankerna, är de robusta?

– Svenska banker är väldigt robusta i dag, det ska vi vara glada för i en stökig omvärld, säger Martin Andersson på Finansinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".