Foto: Michel Euler/Scanpix

Israels försvarsminister Barak lämnar politiken

Israels försvarsminister Ehud Barak kommer att avsluta sin politiska karriär, det beskedet gav han på måndagen. Han planerar att lämna politiken efter nästa års val.

"Jag har bestämt mig för att lämna det politiska livet och inte delta i det kommande valet till Knesset", sa Barak på en presskonferens i Tel Aviv.

Ehud Barak, som suttit försvarsministerposten sedan 2007, säger att han kommer att vara kvar på sin post tills en ny regering har bildats efter valet i januari nästa år. Som försvarsminister anses han ha en viktig roll i utformningen av Israels Iranpolitik.

Stödet för försvarsministern har dalat och opinionsundersökningar har förutspått svaga siffror för Baraks parti Atzmaut i nästa års val. Hans popularitet har dock vuxit något efter den senaste offensiven mot Gazaremsan.

Barak, som ledde Arbetarpartiet fram till förra året, är en tidigare premiärminister och ÖB och är en känd profil i israelisk politik. Hans tid som premiärminister 1999-2001 inkluderade både utbrottet av den andra palestinska intifadan och Israels tillbakadragande från södra Libanon.

Barak, i dag 70 år, säger att anledningen till att han lämnar politiken är att han vill tillbringa mer tid med sin familj.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista