Funkar till Android-mobiler. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Nytt program stoppar reklamen i smarta mobiler

Finns redan liknande program för datorer
1:12 min

I morgon lanseras ett nytt program för smarta mobiltelefoner, och det kan ge många företag huvudvärk.

Facebook och andra företag som tjänar pengar på annonser i smarta mobiltelefoner kan kanske ha anledning att vara lite oroliga.

I morgon lanseras vad som beskrivs som det första programmet som blockerar alla annonser i smarta mobiltelefoner, oavsett om det är en annons på en sida man surfar på, eller om annonsen finns i en app, som Facebook eller spelet Angry birds.

Bakom programmet, som fungerar för telefoner med Androids operativsystem, står samma företag som gjort ett likadant program för vanliga datorer.

Just marknaden för annonser i mobilen växer snabbt, och många företag vill ha en del av den kakan, som förra året var på motsvarande ungefär 35 miljarder kronor.

Facebook har till exempel i princip alla sina intäkter från annonser, även om den största delen än så länge  kommer från annonser som riktas till dem som surfar från en vanlig dator.

Nu används inte originalprogrammet som blockerar annonser på en vanlig dator av speciellt många.

Statistik som refereras i Financial times visar att det bara är 2 eller kanske 3 procent som har det i Storbritannien och USA. Men i Tyskland är det betydligt fler, över 10 procent som använder det.

Just andelen är viktig. När den börjar röra sig upp mot 5 till 10 procent kan företagen som säljer annonser börja få problem, enligt experter som Financial times pratat med.

Kommentera: Kommer du att använda det nya programmet som stoppar annonserna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".