1 av 2
Bilden sägs föreställa syriska rebeller som intagit en helikopterbas nära huvudstaden Damaskus. Foto: Ugarit News via AP video/Scanpix.
2 av 2
Bilden sägs föreställa hur syriska rebeller intagit en helikopterbas efter hårda strider. Foto: Ugarit News via AP video/Scanpix.

Syrisk opposition rycker fram - civila drabbas hårt

2:11 min

I Syrien vinner den väpnade oppositionen terräng i flera delar av landet, och den senaste tiden har bland annat viktiga militärbaser intagits och lagts under rebellernas kontroll. Den senaste veckan har färre dödats, men det är fortfarande ofta civila som drabbas hårdast av striderna. I utkanten av Damaskus dödades i går tio barn i en flygattack.

En kvinna skriker ut sin sorg när hon kramar sitt döda barn. En flicka, kanske nio – tio år gammal, ligger orörlig på en sjukhusbrits. Kroppen ligger i en onaturlig ställning.

Flickan är ett av tio barn som dog i går när vad som enligt uppgift var klusterbomber släpptes över ett bostadsområde utanför Damaskus. Barnen lekte utomhus när attacken skedde.

Bilder som sägs vara inspelade direkt efter attacken visar döda kroppar på marken och hur skadade vuxna och barn bärs iväg för att föras till sjukhus.

Det är krigets fula ansikte.

Bilderna från Syrien kommer från aktivister. Mycket få oberoende journalister släpps in, framförallt till Damaskus, där regimen fortfarande har en tydlig kontroll.

Det talades länge om ett låst ställningskrig i Syrien, men den senaste tiden har situationen på marken förändrats. Fria syriska armén har gjort stora framsteg, tagit kontroll över städer över hela landet, intagit militärbaser och lagt beslag på mängder av vapen.

En aktivistvideo upplagd sent i går kväll visar hur rebeller med skottsalvor i luften firar att de tagit kontroll över en militärbas utanför Damaskus. Flera attackhelikoptrar har bränts.

Just flygbaser har varit rebellernas största mål, då de varit chanslösa mot regimens attacker från luften, men bara den senaste veckan har minst fyra flygbaser intagits.

Vid flera av baserna har rebellerna tagit vapen, förstört helikoptrar och sedan dragit sig undan av rädsla för attacker.

Med nya vapen från intagna baser har också rebellerna lyckats skjuta ner både helikoptrar och attackflyg.

Fria syriska arméns framsteg är tydliga. Många vittnar om en sviktande moral inom regeringsarmén, men trots scenförändringen, trots 20 månaders stridigheter och över 40 000 dödsoffer hittills, finns det inte något omedelbart slut på våldet i sikte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista