Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, femmanlotter från A-lotterierna och deras vd Anders Jansson. Foto: Scanpix/A-lotterierna

A-lotterierna anlitar bolag utan kollektivavtal

Ägs av Socialdemokraterna och SSU
1:28 min

A-lotterierna, som ägs av Socialdemokraterna, anlitar ett företag som inte har kollektivavtal. Anders Jansson som är A-lotteriernas vd säger att det är inte bra att han inte lyckats förmå företaget att teckna avtal med de anställda.

– Det händer emellanåt att vi startar samarbeten, men med målet att de bolagen ska teckna ett kollektivavtal. Ibland lyckas vi och får bolagen att teckna kollektivavtal. Ibland misslyckas vi och då brukar vi avsluta samarbetet, säger Anders Jansson.

Det är tidningen Aftonbladet som i dag berättar att den ekonomiska föreningen A-lotterierna samarbetar med telemarketingsföretaget Provoice AB, ett företag som inte har kollektivavtal.

Och det rimmar illa med Socialdemokraternas politik, där kollektivavtal är centralt.

A-lotteriernas vd Anders Jansson säger att han flera gånger under två och ett halvt år sagt till företaget att teckna avtal med de anställda, men utan framgång.

– Man kan alltid diskutera om vi har gjort tillräckligt eller inte, men vi har stött på dem vid ett antal tillfällen. Så nu kommer vi till vägs ände, att är det så att de inte tecknar ett kollektivavtal så kommer vi att bli tvingade att avsluta samarbetet med dem, säger han.

A-lotterierna är en ekonomisk förening som ägs av Socialdemokraterna och ungdomsförbundet SSU. Föreningen omsätter över en halv miljard kronor och förra året gick över 50 miljoner till partiet och 41 miljoner till SSU.

Anders Jansson säger att de nu har inlett en granskning av de större leverantörerna vad gäller kollektivavtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".