Utbildningsminister Jan Björklund. Foto: Maja Suslin/Scanpix

Björklund: "Beredd att se över skollagen"

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) tycker att Skolverket sätter för strikta gränser vad gäller religiösa inslag i kyrkan på skolavslutningen och öppnar upp för att se över skollagen.

I lördags skrev Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i Dagens Nyheter att skolavslutning får hållas i en kyrka, förutsatt att det inte förekommer några religiösa inslag som till exempel psalmer.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) tycker att Skolverket sätter för strikta gränser och anser att man ska få sjunga psalmer i kyrkan på skolavslutningen.

Skollagen ger utrymme för psalmer och julevangelium vid skolavslutning i kyrkan, säger utbildningsministern, men öppnar också för att se över skollagen.

– Om den här tramsiga debatten fortsätter år efter år är jag helt beredd att se över skollagen, även om jag tycker att den redan nu ger utrymme för psalmer och julevangelium i kyrkan vid skolavslutningen, säger utbildningsminister Jan Björklund till TT.

Socialminister Göran Hägglund anser att man ska överväga en lagändring för stora traditionella högtider.

– Jag är trött på att ha den här diskussion två gånger om året, det måste vara okej att sjunga en psalm i samband med något så högtidligt som en skolavslutning. Skolverket silar mygg och sväljer kameler, dagens elever har sannerligen betydligt värre problem än att sjunga O helga natt en gång om året.

– Om nu Skolverket tolkar skollagen så strikt tycker jag att man ska överväga en lagändring och göra undantag just för stora traditionella högtider, säger Göran Hägglund.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".