1 av 2
Klicka för grafik: Varselvågen 2012
2 av 2
Anders Härnbro (S) är kommunalråd i Finspång. Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio.

Inga planer på statliga samordnare mot varselvåg

"Samordnare kan stimulera kontakter och utveckling"
2:41 min

Det stora antalet varsel i höst har i stor utsträckning lagts inom industrin och södra Sverige har drabbats extra hårt. I Finspång har kommunen utsett en egen varselsamordnare.

En förklaring till att södra Sverige har drabbats så hårt av varselvågen är att det här finns gott om verkstadsindustri, enligt Arbetsförmedlingen.

– Den rimligaste förklaringen är att en stor del av varslen har ägt rum i industrin och inte minst i verkstadsindustrin, och de här länen där varslen är höga är län där det finns ganska mycket verkstadsindustri. Med undantag för Skåne då, men Skåne påverkas sannolikt av en dålig utveckling i Danmark, där problemen varit stora sedan finanskrisen, säger Clas Olsson, som är analyschef på Arbetsförmedlingen.

Allra värst har Kronobergs län drabbats, om man ser antalet varsel i år, i förhållande till hur många som bor i området.

Det är under höstmånaderna som varslen börjat öka i oroande takt, med 10 000 varslade personer per månad. Trots det finns ännu inga planer på att till exempel införa några regionala varselsamordnare, som regeringen gjorde under finanskrisen vintern 2008 och 2009.

Arbetsförmedlingens egen så kallade nationella beredskapsorganisation, som ska användas vid stora varsel, har hittills bara tagits i bruk två gånger.

Så illa som under finanskrisen är inte läget just nu, säger Clas Olsson på Arbetsförmedlingen.

– Då låg vi på 15 000 – 20 000 varslade per månad under en sexmånadersperiod ungefär. Nu har vi haft 10 000 varslade per månad under två månader. Det är en kraftig ökning från första halvan av 2012 och en ännu större ökning jämfört med 2011, men det är en bra bit kvar till de riktigt mörka siffrorna.

Men vissa kommuner vill inte vänta på att det ska bli ett ännu värre läge. I industriorten Finspång i Östergötland, där över 300 personer har varslats hittills i år, kommer man nu på eget initiativ att införa en kommunal varselsamordnare.

Det är kommunalrådet Anders Härnbro (S) som kom på idén när företag efter företag kom med besked om varsel.

Han anser att regeringen och statens myndigheter inte gör tillräckligt nu när varslen duggar tätt runt om i landet. Därför måste kommunen själv agera, trots att det egentligen är ett statliga ansvarsområde, menar Anders Härnbro.

Finspångs kommundirektör Anders Axelsson har fått uppdraget att dra igång projektet.

– Vi ser att det här är en funktion som ska kunna samordna olika typer av insatser. Olika aktörer som är inblandade, allt från företag, kommunala insatser, arbetsförmedling, organisationer. Att knyta den till våra arbetsmarknadspolitiska insatser och vuxenutbildning för att stimulera kontakter och utveckling och i bästa fall också skapa möjligheter för människor att komma vidare efter att man har fått en uppsägning, säger Anders Axelsson, kommundirektör i Finspång.

Har du erfarenheter av hur det är att bli varslad? Vad hände sedan? Berätta i kommentarsfältet eller mejla till: krisen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".