Branschen varnade Kiruna för bygget.

Dyr halkbana höll inte måttet – nu skrotas den

2:13 min

Kiruna kommun har bokstavligt talat kastat 30 miljoner kronor i sjön. Det handlar om en konstgjord sjö som skulle bli en halkbana för biltestföretag. Men nu ska dammen tömmas.

För sex år sedan sladdade den första bilen iväg. Men jubelropen byttes mot fiasko.

Flera stora bilmärken testkör sina nya bilmodeller på vintervägar och sjöar i Norrbottens inland. Kiruna kommun ville locka fler testförare och satsade 30 miljoner skattekronor på att bygga om en myr till en damm.

Men det visade sig att inga bilföretag vill använda halkbanan. Ett av problemen är att torv flyter upp och förstör isen.

– Det som skulle vara fördelen med den här banan var att den skulle frusit mycket tidigare än sjöarna. Men det har ju varit tvärtom, den har frusit senare. Därmed har den på ett sätt spelat ut sin roll, säger biträdande kommunchef Mats Dahlberg.

Tidigare ordföranden för biltestföretagens samorganisation, Per-Gunnar Sundström, varnade Kiruna kommun för bygget.

– Man har isen gratis på så väldigt många ställen i inlandet. Att börja tillverka sjöar och isar på det här sättet som Kiruna gjort det var väldigt långsökt, säger han.

Trots att dammen inte används kostar den pengar att underhålla. Och nu skulle kommunen tvingas investera ytterligare två miljoner om dammen ska vara kvar. Nästa vecka kommer politikerna att besluta om att lägga ner halkbanan och tömma dammen.

– Går det mindre bra måste man konstatera att det här slutar vi med, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Men det är mycket pengar, runt 30 miljoner, som kommunen satsat?

– Ambitionen var att få fler jobb och ha en halkbana som är intressant. Nu blev det inte så av många olika skäl. Då är det bara att bita i det sura äpplet och konstatera att de där pengarna kunde varit bättre investerade, men det vet man ju inte när man gör det, säger Kristina Zakrisson, kommunalråd i Kiruna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista