Många småsparare i Västsverige känner sig lurade. Foto: Jack Mikrut & Christine Olsson/Scanpix.

Finansbolag har tjänat miljoner på 24MAS-aktier

Vd Catella: "Vi har inte rekommenderat eller sålt några aktier"
1:35 min

Många småsparare i Västsverige känner sig lurade efter att investerat hundratals miljoner kronor i It-företaget 24MAS. Nu visar det sig att det börsnoterade finansbolaget Catella har tjänat miljonbelopp på att hantera aktierna i 24MAS.

Catella, ett välkänt finansbolag på Stockholmsbörsen, förvarar och förmedlar aktier i it- och medieföretaget 24MAS. Det innebär att när 24MAS-aktier sålts för hundratals miljoner kronor till småsparare har Catella sett till att pengarna förts över till rätt konton.

Utan Catella hade Stockhouse ägare, en svensk man skriven i Schweiz, inte kunnat genomföra de ifrågasatta försäljningarna till oerfarna investerare i Västsverige. Många av investerarna i 24MAS menar att de blivit utsatta för ett aktiebedrägeri. Både Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten utreder också frågan. 

Vd för Catella kapitalförvaltning, Fredrik Sauter, menar att det inträffade är olyckligt.

– Självklart, med det som har hänt, skulle vi säkert ha agerat på ett annat sätt. Men vi har inte rekommenderat eller sålt några aktier till kunderna, säger Fredrik Sauter.

Catella hanterar omkring 80 miljoner 24MAS-aktier till ett värde av drygt två miljarder kronor i sin depå, enligt Euroclears register. Det betyder att Catella gjort miljonintäkter på hanteringen av ett enda okänt företag. Catella får också kritik för att man inte reagerat redan under 2011 på att 24MAS, ett onoterat litet bolag, haft aktier till ett värde av flera miljarder kronor.

Fredrik Sauter försvarar sig med att Catella faktiskt anmälde 24MAS tidigare i år.

– Redan i våras såg vi ett antal konstigheter i detta som gjorde att vi anmälde det här till berörd myndighet, säger Sauter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".