1 av 3
Helene Blomberg, boinflytandechef på HFAB. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio
2 av 3
Miljonprogramsområdet Andersberg har gjort stora satsningar. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio
3 av 3
Kent Nilsson är samordnare vid Medborgarservice i Andersberg. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio

Satsningarna i utsatta områden räcker inte till

2:49 min

Trots stora satsningar på att utveckla landets så kallade utanförskapsområden, förstärks skillnaderna mellan de boende i olika stadsdelar. I till exempel stadsdelen Andersberg i Halmstad har flera satsningar de senaste åren lett till en ökad trygghet men stora skillnader kvarstår.

– Det är fortfarande alldeles för få människor som har jobb, och det är fortfarande alldeles för många människor som inte mår bra helt enkelt, så är det. Och försörjningsstödet har minskat över tid, men det är fortfarande för högt, säger Helene Blomberg, boinflytandechef på det kommunala fastighetsbolaget HFAB.

Miljonprogrammet Andersberg har fram till och med i år varit ett av regeringens 38 så kallade urbana utvecklingsområden, med påvisat utbrett utanförskap. Skillnaderna mellan de boende här och de som bor i kommunen har i stort har varit tydliga och ökat sedan år 2000 för tolv år sedan, både gällande andelen boende som saknar arbete, som andelen sjuka. Detsamma gäller andelen boende med invandrarbakgrund.

Det kommunala fastighetsbolaget HFAB har velat göra området mer attraktivt och bland annat rustat upp en hel del bland husen.

– Det var två huskroppar kan man säga som revs i princip ner till stommen, sedan byggde vi upp dem igen och lade på två våningar. Och det vart ett vackert hus, det är ett utropstecken ut mot Laholmsvägen. Och det är väldigt populärt, det ska vara vackert och fint och skött, säger Helene Blomberg.

HFAB uppger att de satsat minst 195 miljoner på Andersberg de senaste fem åren. Här syns en ny idrottsplats, upputsade fasader och ett renoverat centrum med ny lokal för medborgarservice till exempel.

Något som kan ha bidragit till att valdeltagandet höjdes rejält här förra valet samtidigt som ideell grannsamverkan har sänkt brottsligheten och ökat tryggheten.

Men precis som i landets andra särskilt utsatta stadsdelar är det fortfarande mycket av statistiken som inte påverkas till det bättre. Andelen personer mellan 20 och 64 som förvärvsarbetar har på tio år fram till och med 2010 sjunkit mer i de utsatta stadsdelarna än i landet i stort.

Och trots en stark vilja att motverka skillnader mellan boende i olika stadsdelar ökade under samma tidsperiod andelen personer med invandrarbakgrund betydligt mer än riksgenomsnittet i de utsatta utvecklingsområdena.

Ett problem man möter i Andersberg är att många väljer att flytta när de väl får jobb, säger Kent Nilsson, samordnare vid Medborgarservice i Andersberg.

– Då väljer man också ett annat boende och då flyttar man till en annan del i Halmstad och ersätts då av någon som kanske kommer hit som flykting eller som har det sämre ställt. Och det gör ju att statistiken fastnar i ett ganska dåligt läge hela tiden, säger Kent Nilsson.

Det finns bara hyresrätter så det går ju inte heller att göra bostadskarriär här, säger Sapna Lindström, samhällsinformatör i Andersberg.

– Du kan inte äga ditt boende och kanske är det en fråga för HFAB, men kanske också för den privata aktörerna att slå sig in på marknaden här och bygga bostadsrätter, säger Sapna Lindström.

Men det handlar inte så mycket om var man bor, som att man faktiskt har jobb, säger Shemsi Grajqevci, även han samhällsinformatör här.

– Det är faktiskt så i Sverige att vi är inte så sociala heller. Vi kanske säger hej till vår granne men det är inte mer med det. Och sedan spelar det ingen roll om han kommer från ett annat land eller är svensk, utan vi träffas inte för vi jobbar båda två. Så integration handlar egentligen om att du ska vara självförsörjande och klara dig själv. Klara skolan, ha behörighet att gå gymnasiet och så vidare, säger Shemsi Grajqevci.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista