Bradley Manning eskorteras ut från rätten i slutet av juni i år. Foto: Patrick Semansky/Scanpix.

Bradley Manning inför militärdomstol

Tillbakavisar anklagelser om spioneri och landsförräderi
1:18 min

I USA väntas soldaten Bradley Manning i dag framträda inför en militärdomstol i Maryland. Manning anklagas för att ha läckt hundratusentals hemligstämplade dokument till Wikileaks och riskerar livstids fängelse.

För första gången på månader kommer den unga soldaten Bradley Manning i dag att framträda offentligt, och lägga fram sina argument inför en domstol vid militärbasen Fort Meade i Maryland, utanför Washington.

Manning väntas försöka få igenom en uppgörelse med domstolen, vilket skulle innebära att han slipper rättegång. Enligt flera amerikanska medier kommer 24-åringen i dag erkänna sig skyldig till några av de brott han misstänks för. Men han tillbakavisar alla anklagelser om spioneri och landsförräderi, som är de allvarligaste åtalspunkterna i målet.

Bradley Manning har suttit inspärrad sedan i maj 2010. Han anklagas för att under sin tjänstgöring i Irak ha lämnat över hundratusentals hemligstämplade datadokument till Wikileaks – den största säkerhetsläckan i USA:s historia.

Mannings anhängare hyllar honom och menar att han avslöjat missförhållanden och övergrepp begångna av USA:s militär. Men militäråklagarna anklagar honom för att ha hjälpt fienden, ett brott som kan ge livstids fängelse.

Förhandlingen på militärbasen Fort Meade inleds i dag och väntas pågå till söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".