Ericsson stämmer Samsung

Ericsson anklagar Samsung för att ha använt hundratals patent utan att betala för sig.

Tvisten har nu förts till en amerikansk domstol.

Patentstrider i domstol har blivit vardagsmat inom mobilbranschen de senaste åren. Kritikerna till utvecklingen menar att patentjuristerna fått alldeles för mycket att säga till om och att många företag tar chansen att tjäna pengar i domstolarna i stället för att ta fram ny och bra teknik.

De riktiga rövarna på området har fått namnet patenttroll.

Ericsson har fram till nu hållit sig utanför striderna. Bolaget har omkring 30 000 patent inom alla tekniker på tele- och mobilområdet som andra tillverkare får använda om de betalar för sig.

– Vi har patent som är väldigt viktiga för trådlös kommunikation och vi vill licensiera dem till hela industrin så att den fortsätter att växa. Vi har tecknat mer än 100 avtal med alla stora spelare, säger Ericssons patent- och licensieringschef Kasim Alfalahi.

Förhandlingarna med Samsung har dock inte lett någon vart och nu går tvisten till domstol.

– I nästan två år har vi förhandlat och försökt få Samsung att förnya sina avtal med oss. De har vägrat acceptera samma villkor som alla andra och därför har vi hamnat i en situation där vi inte har något annat val än att gå till domstol, säger han.

Björn Ewenfeldt/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista