Foto: Muhammed Muheisen/Scanpix

Yassir Arafats kvarlevor framgrävda i dag

Flera problem med mordutredningen
1:26 min

Under morgonen öppnades Palestinas förre president Yassir Arafats grav för att efter åtta års spekulationer få svar på om han blev förgiftad eller inte.

Den tidigare palestinske ledaren dog i Paris för åtta år sedan, i november 2004. Familjen tror att han blev giftmördad och tidigare i år hittade schweiziska experter spår av det radioaktiva ämnet polonium i hans tillhörigheter.

Graven öppnades före gryningen i dag i Ramallah och proverna fördes sedan till en moské i närheten. Efter det stängdes graven igen. 

Proverna har lämnats till vetenskapsmän från Frankrike, Schweiz och Ryssland, och ska analyseras i laboratorium i respektive land, enligt palestinska tjänstemän som AFP talat med. Men resultatet blir troligen inte klart förrän i april nästa år.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén säger att de flesta palestinier är övertygade om att det är Israel som har förgiftat Arafat.

– Misstankarna om mord har funnits sedan Arafat insjuknade för åtta år sedan och det har varit många konspirationsteorier som har frodats, men självklart misstankar i första hand riktade mot Israel, men också mot den palestinska ledningen.

Vad skulle Israel ha haft för skäl för att giftmörda Arafat?

– Det kan man bara spekulera i, säger Cecilia Uddén.

– Detta skedde ju under en tid då Arafat var belägrad i Ramallah. Han var symbolen för de palestinska motståndet och den palestinska teorin är att man visste att med Arafats död skulle palestinierna splittras, han var dne ende som kunde hålla ihop hela folket.

– Och vi ses ju i dag hur Hamas och Fattah är dödliga fiender, med Hamas i Gaza och Fattah på Västbanken.

Efter flera års spekulationer om Arafats dödsorsak tog tv-kanalen al-Jazeera initiativ till en undersökning av hans kläder i augusti i år. Då fann man spår av polonium 210, samma radioaktiva substans som användes för att ta livet av den ryske dissidenten Alexander Litvinenko. Efter det inleddes en mordutredning i Frankrike.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".