24MAS – detta har hänt

Våren 2010 bildas 24MAS genom en sammanslagning av det svenska företaget 24Solutions och finska Mas Oy. Huvudägare är Stockhouse, ett företag registrerat på Brittiska Jungfruöarna, som ägs av en svensk man bosatt i Schweiz.

I maj-juni samma år erbjuds framför allt småsparare i Göteborgsområdet att köpa aktier i företaget för 8,45 kronor.

Trots att det är Stockhouse som tjänar pengar på försäljningen åker 24MAS styrelse runt på informationsmöten för att marknadsföra investeringen som om pengarna skulle tillfalla företaget.

24MAS framställs som ett framtidsbolag med ambitionen att bli världsledande på mobila applikationer och reklam i smarta mobiltelefoner. Företaget Säkra Avenyn, som förmedlar aktierna, är enormt offensivt i sin marknadsföring och får många småsparare att satsa alla sina besparingar på affären.

För att slippa betala skatt för en kommande vinst erbjuds större delen av småspararna att lägga sina aktier i en kapitalförsäkring på Jungfruöarna som administreras av det svenska företaget Anea. Det innebär att aktieägarna inte har rösträtt på 24MAS bolagsstämmor.

Småspararna får successivt känslan av att det går allt bättre för 24MAS eftersom priset på aktierna höjs till 17 kronor och sedan till 26 kronor. De som redan investerat får känslan av att deras pengar har dubblats i värde och de som ännu inte hoppat på tåget känner att det här kan fortsätta uppåt.

Vad de inte vet är att priset satts av den svenske mannen i Schweiz.

Efter en extra bolagsstämma i mars 2011, där Stockhouse fått köpa 34,5 miljoner nyemitterade aktier för ett öre styck, inleds en ny försäljningsomgång. Småspararna är inte medvetna om att deras ägarandel i företaget har spätts ut genom att huvudägaren Stockhouse fått köpa aktier billigt.

Drygt 58 miljoner aktier våren 2010 har blivit drygt 126 miljoner aktier hösten 2012. Med ett aktievärde på 26 kronor innebär det att 24MAS i dag värderas till 3,25 miljarder kronor.

De senaste månaderna har småspararna genom sociala medier blivit allt mer medvetna om vad som händer. På årsstämman för 2012 var för första gången småägarna närvarande. Det har bland annat lett till att Stockhouse inte köpt nya aktier billigt under året.

24MAS rapport för det tredje kvartalet visar att företaget inte mår särskilt bra. Bolaget hade vid periodens slut bara 234 000 kronor på banken och gjorde en förlust. Omsättningen stiger inte och kärnverksamheten i bolaget är inte alls den som småspararna blivit informerade om.

I dag har ungefär 1 800 småsparare och andra investerare köpt aktier i 24MAS, de flesta från Göteborgsområdet.

Åtminstone en halv miljard kronor har strömmat till Stockhouse konton.

24MAS vd Lars Lindqvist menar att Stockhouse inte har sålt av aktierna som kostade ett öre styck men det går inte att komma ifrån att ettöresaktierna har gjort att mannen i Schweiz kunnat behålla sitt majoritetsägande i 24MAS.

Claes Aronsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista