Det är ganska dystert i svensk ekonomi just nu, enligt KI:s rapport. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

KI: Svagare tillväxt än normalt

Tillväxten i svensk ekonomi för närvarande är betydligt svagare än normalt. Det skriver Konjunkturinstitutet i sin senaste månadsbarometer. Hushåll och företag ser alltmer pessimistiskt på ekonomin.

Det håller på att bli en rejäl punka på konjunkturen och frågan är om däcket håller på att tömmas.

Konjunkturinstitutet mäter stämningsläget i form av en barometerindikator, och den sjönk rejält i november, i takt med tilltagande höstmörker.

Från 92,7 i oktober till 86 i november.

Frågan är om julmånaden december med alla tända ljus och köpglädje kan få hushållen och företagen på bättre humör.

Alla sektorer bidrar till nedgången.

För tillverkningsindustrin minskade orderingången för både hemmamarknaden och exporten. Industrin räknar med fler personalnedskärningar den kommande tiden.

Konfidensindikatorn för det totala näringslivet uppgick till minus sju i november, jämfört med minus ett föregående månad. För tillverkningsindustrin låg indikatorn på minus 18, jämfört med minus 16 föregående månad.

En annan mätning som också kommer från Konjunkturinstitutet, som mäter de samlade förväntningarna hos konsumenterna, visar på en ännu mörkare bild.

Det som kallas CCI sjönk till minus 7,4 i november, jämfört med minus 2,9 föregående månad.

Då kan man säga att konjunkturen har gått från pyspunka till något mycket större, och allvarligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista