1 av 2
Värst blir det enligt OECD i de 34 medlemsländerna: USA och Japan och euroländerna. Foto: Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik: OECD:s tillväxtprognos

Nattsvarta tillväxtprognoser för OECD-länderna

Fallande tillväxt i sverige och världen
1:39 min

Tillväxten faller i världsekonomin. Både i år och nästa år spås bli mycket sämre än i tidigare prognoser enligt samarbetsorganisationen OECD:s årliga rapport om den ekonomiska utvecklingen i världen.

Enligt OECD, den industrialiserade världens samarbetsorganisation, väntar nu dystra tider för den globala ekonomin i stort, och värst blir det i de 34 medlemsländerna: USA och Japan och euroländerna.

Skuldkrisen i de 17 euroländerna är nu det största hotet mot världsekonomin, enligt OECD. I år blir det recession, alltså krympande tillväxt, på minus 0,4 procent, och nästa år hamnar tillväxten på minus 0,1 procent i eurozonen.

USA lyckas kravla sig över nollstrecket och spås nå en tillväxt på 2 procent 2013.

Tillväxten i år i OECD skrivs ner till 1,4 procent både i år och nästa år. Tidigare låg prognosen på 1,6 och 2,2 procent.

Den globala ekonomin antas växa med 2,9 procent nästa år, ner från 3,4 procent i förra prognosen.

Enligt OECD bör USA och Europa inte dra ner på statsbudgetarna alltför kraftigt och snabbt, eftersom det kan göra situationen ännu sämre och sänka tillväxtutsikterna än mer.

För svensk ekonomi spås BNP-tillväxten bli 1,2 procent i år, att jämföra med 3,9 procent förra året. OECD spår att tillväxten sedan stiger till 1,9 procent 2013.

Om tillväxten är dämpad bör Riksbanken sänka räntan från dagens nivå på 1,25 procent och regeringen bör skapa ett åtgärdsprogram, skriver OECD i rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".