M23-rebeller patrullerar kring Kongos centralbank i Goma. Foto: Jerome Delay/Scanpix.

M23-rebeller ställer krav för tillbakadragande

1:34 min

I Kongo säger talesmannen för den nationella armén att rebellgruppen M23 nu har förklarat krig, eftersom de vägrar att dra sig tillbaks från staden Goma. Samtidigt kommer motstridiga uppgifter från rebellerna själva om de tänker lämna stan eller inte.

– Vi drar oss tillbaks, om vissa villkor uppfylls var svaret i dag från rebellgruppen M23:s politiska talesman, på den deadline som gick ut i natt för rebellerna att lämna Goma.

Villkoren för ett tillbakadragande är så högt ställda politiska krav att en talesman för regeringen i Kinshasa kallar dem en fars. Bland annat vill M23 att landets valkommission ska upplösas efter anklagelserna om valfusk i senaste presidentvalet, och att president Kabila ska börja förhandla om landets framtid inte bara med rebellerna utan också med oppositionen och det civila samhället.

Samtidigt insisterar företrädare för medlaren Uganda på att M23 har gått med på att lämna Goma de närmaste dagarna, och gruppens militärtalesman som varit i Kampala för att förhandla säger att det stämmer.

Men det finns just nu inga tecken inne i Goma på att rebellerna drar tillbaks sina soldater, tvärtom har det varit nya mindre strider utanför stan. Och Rwanda hävdar i dag också att hutumilis har gått över gränsen och utfört en attack inne i Rwanda.

Hutumilisen är resterna av de som flydde Rwanda efter folkmordet 1994, och som Rwanda alltid anger som skäl till att landet blandar sig i vad som händer i östra Kongo, för sitt eget försvar helt enkelt. Även i det senaste rebellupproret anklagar FN Rwanda för att lägga sig i striderna, vilket Rwanda förnekar.

Anklagelserna om en attack från hutumilisen är bara skådespel, säger Kongos armétalesman, för att ge de Rwanda-stödda rebellerna en ursäkt för att inte dra sig tillbaks.

Och utanför Goma förstärker den kongolesiska regeringsarmen sina trupper, bara två mil ifrån M23-rebellernas sista postering. Det mycket känsliga läget står fortfarande och väger, ska de senaste utspelen leda till eller till mer strider. För Kongos armétalesman är saken klar.

– Rebellerna vägrar fortfarande att lämna Goma, trots att tidsfristen gått ut, det är en krigsförklaring och vi tänker inleda nya strider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista