För mellersta Sverige och söderut får man kallt räkna med att vintern kommer för att stanna. Foto: Scanpix

SMHI varnar för kraftigt snöfall i mellersta Sverige

Vintern är i antågande för landets mellersta delar. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stora nederbördsmängder som under natten mot tisdag och på onsdag faller som snö och kan leda till besvärligt väglag.

SMHI utfärdade i dag en klass 1-varning för kusten i Uppland och Roslagen samt Gävleborg, Värmland, Västmanland, Dalarna och Närke för snöfall på upp till 10-15 centimeter det kommande dygnet.

– Det har varit milt i de här områdena väldigt länge, så man får nästan se det som det första snöfallet, och det handlar om större nederbördsmängder, säger Anna Hagenblad, meteorolog SMHI.

Till en början faller den omfattande nederbörden som regn, men övergår sedan enligt SMHI till snö.

– Det övergår till snöfall under natten, och det väntas bli rent snöfall under onsdagen, säger Anna Hagenblad.

Vid Vänern varnar SMHI för kuling med en tidvis nordostlig vind på 14 meter per sekund. I kombination med den stundande rikliga nederbörden finns risk för snökaos i området.

Den stora nederbördsmängden kan leda till besvärligt väglag på sina ställen, men vindarna är måttliga, så någon drivsnö ska inte komma ifråga. Men för mellersta Sverige och söderut får man räkna med att vintern kommer för att stanna.

– Det går mot kallare temperaturer i helgen, och det är allmänt minusgrader på dagarna från fredag eller lördag ner till Götaland.

– Det kommer att hålla sig på minusgrader under veckan som kommer. Nu är vintern definitivt på väg, säger Anna Hagenblad vid SMHI.

Klass 1-varning

SMHI:s definition för en klass
1-varning innebär en väderutveckling med vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".