Foto Hasse Holmberg/Scanpix

Rehabiliteringsgarantin kan stoppas av SD

2:10 min

Miljöpartiet lade i dag fram ett utskottsinitiativ som både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ställer sig bakom. Partierna kräver en rehabiliteringsgaranti för långtidssjuka.

Men Sverigedemokraterna avvaktar tills på torsdag för att ta ställning, så än finns ingen majoritet för förslaget.

Under förmiddagens möte i riksdagens Socialförsäkringsutskott lade miljöpartiets Gunvor G Ericsson fram ett utskottsinitiativ – ett krav på att regeringen inför en slags rehabiliteringsgaranti för långtidssjuka.

Garantin skulle hindra långtidssjuka från att utförsäkras om de inte fått tillräcklig rehabilitering eller insatser för att komma tillbaka i arbete.

Initiativet har redan stöd av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – men för att få majoritet krävs också att Sverigedemokraterna ställer sig bakom.

– Det var ett intressant förslag, men vi ska fundera fram till torsdag då utskottet tar upp frågan igen, sa Sverigedemokratern David Lång efter mötet. Han måste förankra förslaget i partiet.

Sverigedemokraterna har röstat nej till ett annat utskottsinitiativ där de rödgröna partierna föreslog att den bortre gränsen i sjukförsäkringen skulle tas bort.  Hur förslaget om en rehabiliteringsgaranti påverkar det beslutet återstår att se.

Ett utskottsinitiativ är inte tvingande utan en uppmaning till regeringen att återkomma med förslag. Regeringen har därför möjlighet att påverka hur förslaget ska se ut.

Men det här är femte gången de rödgröna partierna i oppositionen lägger initiativ om att ändra regler och två gånger har Sverigedemokraterna ställt sig bakom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista