Tibetaner samlade till protest i början av november i Qinghai-provinsen. Foto: Scanpix.

Tibetaner tände eld på sig i desperat protest

1:20 min

I Kina har runt 1 000 tibetanska studenter protesterat i provinsen Qinghai, som har en stor tibetansk befolkning. Samtidigt ska fyra tibetaner ha tänt eld på sig själva i flera olika provinser, i protest mot Kinas styre över Tibet.

Flera personer skadades under protesterna och runt 20 studenter ska nu befinna sig på sjukhus.

Uppgifterna om protesterna och självbränningarna är knapphändiga, eftersom inga utländska journalister släpps in i Tibet eller de områden i de angränsande provinserna där många tibetaner bor.

Kinesisk media har haft korta rapporter om demonstrationerna, men har inte alls nämnt självbränningarna.

Protesterna ska ha ägt rum i häradet Gonghe i provinsen Qinghai, och ska ha haft sin upprinnelse i ilska över en bok som uppenbarligen beskriver det tibetanska språket som irrelevant.

Boken ska även ha hävdat att de senaste årens självbränningar är handlingar av dumhet, detta enligt en exiltibetan som citeras av amerikanska Radio Free Asia.

De fyra som tände eld på sig själva ska ha gjort det i enskilda incidenter  i olika provinser. Tre av dem ska ha avlidit av sina skador.

Sedan förra året har uppskattningsvis mellan 60 till 80 tibetaner ha tänt eld på sig själva i protest mot Kinas styre.

Men det är som sagt mycket svårt att uppge en exakt siffra. Klart är däremot att antalet självbränningar har ökat kraftigt de senaste åren. Så sent som under den vecka kommunistpartiets kongress hölls nu i november ska sex tibetaner ha tänt eld på sig själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista