1 av 2
Cecilia Uddén
2 av 2
Egyptier som protesterar mot Mursis utökade makt tar skydd nära Tahrirtorget i Kairo på tisdagen. Foto: Scanpix

Protester i Egypten mot Mursis utökade makt

"En kraftmätning"
2:49 min

I Egyptens huvudstad Kairo och andra egyptiska städer hålls i dag stora protester mot president Muhammad Mursis utökade makt i och med det dekret som han själv utfärdade i förra veckan.

Enligt dekretet kan parlamentets överhus och den islamistdominerade kommitté som utformar ett utkast till konstitution numera inte upplösas av rättsväsendet. Dekretet ger också Mursi rätt att sparka åklagare och domare som suttit på sina poster sedan Mubaraks tid.

Vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén är på plats på Tahrirtorget i Kairo där liberaler, socialister och andra människor som är emot att presidenten har gett sig själv så mycket makt har samlats i protest, och läget är spänt.

– Många jag har talat med är upprörda över att Mursi har gjort sig själv till diktator, säger Cecilia Uddén.

– Det här är en kraftmätning för att se om oppositionen kan mobilisera lika mycket folk som Muslimska brödraskapet.

Vad kräver de?

– Att Mursi skrinlägger planerna på att ge sig själv denna makt som går ut över domstolarna, att ingen kan ifrågasätta de beslut presidenten fattar fram till dess att ett nytt val har hållits och det finns ett parlament.

Finns det någon chans att Mursi backar?

– Nej, det ser inte så ut, men det finns tecken på att både brödraskapet och Mursi ser mycket allvarligt på den polarisering som Egypten nu genomgår. Brödraskapet har ställt in sin egen demonstration i dag för att undvika konfrontationer och sammadrabbningar.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".