Christer Ågren på Svenskt Näringsliv, Tobias Baudin på LO, och Veli-Pekka Säikkälä på IF Metall. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Uppgörelse om löner på SSAB i Luleå får godkänt

LO: "Har hanterat situationen pragmatiskt"
2:11 min

Inom LO är man försiktigt positiv till överenskommelsen mellan SSAB i Luleå och IF Metallklubben på företaget. Uppgörelsen innebär att arbetstiden kortas och lönerna sänks tillfälligt. Och på Svenskt Näringsliv tror man på fler lokala krisavtal.

Efter att industrifacket IF Metall tidigare i höst ställt sig kritiskt till nya lokala krisavtal, som delar av industrin tecknade 2009, är man i dag mer positiv.

Gårdagens uppgörelse på SSAB i Luleå, där Metallfacket gick med på förkortad arbetstid och tillfälligt sänkta löner är en helt annan sak, menar man.

– Skillnaden med det här är att det är ingen lönesänkning. De går ner i arbetstid. De går ner på 80 procent och de har i nuläget 90 procents lön. Sedan har de en återbetalning på 10 procent. I slutändan innebär det här att de har gått ner i arbetstid, men de har inte sänkt lönen, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

Kortare arbetsvecka och 90 procent av lönen – där de 10 procent som fryser inne under det närmast halvåret istället betalas ut när SSAB har tillräckligt bra ekonomi för att göra det. Så ser det nya lokala krisavtalet ut för metallarbetarna på SSAB i Luleå.

Fackklubbarna i Borlänge och Oxelösund måste gå med på liknande lokala uppgörelser om avtalet ska gälla, säger SSAB.

I kväll håller Järnbruksklubben i Borlänge medlemsmöte och i morgon gör facket i Oxelösund samma sak.

Inom LO är man försiktigt positiv till uppgörelsen i Luleå.

– Man har hållit uppe priset för arbetad timme så jag tycker att man har hanterat situationen på ett väldigt pragmatiskt, men också ansvarsfullt sätt, säger LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin.

När ekonomin försämrades 2009 tecknade omkring 350 företag inom industrin lokala krisavtal som också kunde innebära kortad arbetstid och sänkta löner.

Men enligt IF Metall fanns det då inte några liknande garantier på en släpande del av lönen som betalas ut när företagets ekonomi förbättrats igen, som nu är aktuellt inom stålkoncernen SSAB.

Christer Ågren, vice vd i Svenskt Näringsliv är inte förvånad i dag och säger till Ekot att han tror att fler företag med ansträngd ekonomi kommer att försöka få till liknande lokala krisavtal framöver, fast då inom ramen för de centrala kollektivavtalen.

Han upprepar vad han sa i samband SAS-förhandlingarna för några veckor sedan, där kollektivavtalen gjordes om helt.

– Vi kan nog tänka oss att det finns företag som vill diskutera egna lokala uppgörelser. Men en åtgärd där man helt går in och förändrar kollektivavtalen, det tror jag inte vi kommer se, säger Christer Ågren, vice vd i Svenskt Näringsliv.

Kommentera: Är den här sortens uppgörelser bra eller dålig?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".