Kan snart vara EU:s nya folkhälsokommissionär. Foto: John Thys/Scanpix.

SD-ja ger majoritet för Borg som kommissionär

Borg kontroversiellt val som kommissionär
1:21 min

Det är upp till EU:s regeringar att säga ja eller nej till Tonio Borg som EU:s nya folkhälsokommissionär – även om Europaparlamentet har sagt ja. I riksdagens EU-nämnd har nu Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skriftligt anmält att de vill att regeringen ska säga nej, men tack vare Sverigedemokraterna får regeringen majoritet för att säga ja.

– Vi tycker att man ska säga nej och att man ska säga ifrån, säger Marie Granlund, vice ordförande för Socialdemokraterna i riksdagens EU-nämnd.

Men är det rätt att bortse från att en majoritet i Europaparlamentet röstat ja till Tonio Borg?

– Ja, men det är upp till rådet att fatta det här beslutet. Till skillnad från när man utser en hel kommission, så är det upp till rådet. Då måste man ha en åsikt och vi rekommenderar den svenska regeringen att rösta nej.

Orsaken till att de tre partierna säger nej är Tonio Borgs åsikter i HBT-frågor, aborter och skilsmässor.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) står ändå fast vid att regeringen ska säga ja till Borg som folkhälsokommissionär.

– Vi kommer att fullfölja den praxis som vi har haft när det gäller att respektera varje lands rätt att föra fram sin egen kommissionär och jag tycker att det är viktigt också från svenska utgångspunkter att påpeka det som står på spel om vi ändrar reglerna här. Det är i förlängningen också Sveriges möjlighet att få själv fatta beslut om vem som ska vara vår kommissionär, säger han.

Tack vare Sverigedemokraterna kommer regeringen också att ha majoritet i riksdagen för att säga ja. Sverigedemokraterna har inte anmält någon avvikande mening i riksdagens EU-nämnd och därmed är det regeringens linje som gäller.

Regeringschefernas ja till Borg väntas komma på EU:s toppmöte i Bryssel nästa månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".