Kombattanterna Francois Fillon och Jean-Francois Copé. Foto: Christophe Ena/Scanpix.

Full strid om partiledarpost inom franska högern

De två kombattanterna försvarar två olika politiska linjer
1:35 min

I Frankrike står det stora oppositionspartiet UMP på högerkanten nu inför att splittras. Ända sedan förra söndagen, för nio dagar sedan, har det pågått en infekterad konflikt om vem som vann partiledarvalet.

Partiets generalsekreterare Jean-Francois Copé har två gånger utropat sig till segrare, men den andra huvudkombattanten,  Frankrikes tidigare premiärminister Francois Fillon, ser sig också som vinnare.

– Jag kräver att Jean-Francois Copé accepterar ett nytt partiledarval bland medlemmarna inom tre månader, säger Francois Fillon och att det valet övervakas av oberoende observatörer. I avvaktan på detta har jag och mina anhängare i parlamentet beslutat att skapa en ny partigrupp i Nationalförsamlingen, Rassemblement UMP, dundrar en bister Fillon.

Det är full strid med giftiga anklagelser. Inget tycks ena och lugna. En lunch i går med Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy, ett medlingsförsök i söndags av den tidigare utrikesministern Alain Juppé, rader av telefonsamtal och möten, inget har löst konflikten.

Copé kom på tisdagseftermiddagen med ett svar. Han föreslår nu att det hålls en omröstning bland medlemmarna, om de tycker att partiledarvalet ska tas om. Flera ledande UMP-namn har drivit linjen att det är enda vägen för att nu rädda partiet. Men en splittring har hänt tidigare bland annat under Chirac.

De två kombattanterna försvarar två olika politiska linjer inom UMP. Copé står betydligt mer åt höger än Fillon. Båda drömmer säkert om att bli presidentkandidat 2017 för partiet.

Nationella Frontens ledare Marine Le Pen jublar förstås och hoppas att hennes parti ska kunna avancera som Frankrikes största högerparti. Men Frankrike framstår politiskt instabilt. Opinionssiffrorna för den socialistiske presidenten Francois Hollande har sjunkit fortare än för någon tidigare fransk president. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".