Norge måste köpa elcertifikat i Sverige. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Hundratals norska miljoner till svensk vindkraft

Gemensamt stödsystem sedan årsskiftet
2:00 min

Svensk förnybar elproduktion tjänar stora pengar på ett samarbete med Norge. Under 2012 handlar det om drygt 200 miljoner kronor.

Sedan årsskiftet är stödsystemet gemensamt mellan de två länderna. Det har visat sig att det är svenska producenter av vindkraft, småskalig vattenkraft och bioeldad kraft som tjänar på samarbetet med Norge.

– Under det första året av den gemensamma marknaden har mellan 200 och 240 miljoner svenska kronor gått från Norge till Sverige, säger Gustav Ebenå, enhetschef på Energimyndigheten.

Den förnybara elproduktionen tilldelas så kallade elcertifikat som sedan kan säljas. Köpare är företag som säljer el till slutkunderna.

Eftersom den förnybara elproduktionen, som vindkraft och småskalig vattenkraft, till stor del finns i Sverige, betyder det att norska elleverantörer måste köpa elcertifikaten i Sverige.

Under de närmsta åren måste norska elleverantörer dessutom köpa ett allt större antal certifikat och 2014 kan exporten av elcertifikat till Norge ge svenska producenter av förnybar el ett bidrag på en halv miljard svenska kronor.

För svenska vindkraftägare är de norska pengarna välkomna eftersom lönsamheten för svensk vindkraft just nu är dålig.

– Jag tror att det kommer att ta lång tid för Norge att bygga ut sina vindkraftverk. Det kan i och för sig också bli vattenkraft, den är också stödberättigad, säger Peter Nygren, vd för Arise Windpower, som äger runt 100 vindkraftverk.

Kan man säga att norska pengar hjälper till att lindra den ekonomiska krisen för svenska vindkraftsägare?

– Det kan man säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".