1 av 2
Folket kräver att regimen störtas. Foto: Cecila Uddén/Sveriges Radio
2 av 2
Mursi har fått smeknamnet Mursilini. Foto: Cecila Uddén/Sveriges Radio

Stora protester mot Mursi på Tahirtorget

Budskapet från Tahirtorget: Tro inte att vi accepterar en ny diktator
1:10 min

I Kairo pågår högljudda protester mot president Mursis nya maktbefogenheter. En jättedemonstration på Tahrirtorget samlade flera hundratusen människor, jämförbar i storlek med de demonstrationer som ledde till störtandet den förre presidenten Mubarak. Ekots reporter Cecila Uddén är på plats.

Folket kräver att regimen störtas och talkören är exakt densamma som den som ekade här för snart två år sedan, i januari 201, då protesterna ledde till Hosni Mubaraks avgång. Nu är det den nye demokratiskt valde presidenten, Mursi, som man demonstrerar mot.

Mursi som fått smeknamnet Mursilini efter att han i revolutionens namn gjorde sig själv maktfullkomlig i torsdags. Han sa att det var nödvändigt för att neutralisera domarkåren och domstolarna som fortfarande är lojala gentemot Mubaraks gamla regim.

Han bestämde att presidenten har rätt att vidta varje nödvändig åtgärd för att skydda landet och revolutionen och att ingen instans har rätt att ifrågasätta eller ställa sig över presidentens beslut. Han sa att detta var en tillfällig åtgärd, för att hindra den gamla regimen från att sabotera Egyptens väg mot demokrati.

Men här på Tahrirtorget är svaret entydigt: inbilla dig inte att vi kommer att acceptera en ny diktator, när vi redan störtat en och det  finns inget som heter tillfällig diktator. Skrinlägg planerna eller avgå.

I snart två år har egyptierna sagt: vi kan alltid återvända till Tahrirtorget om något skulle gå illa. I kväll gjorde de just det. Nu återstår det att se hur det mäktiga muslimska brödraskapet reagerar och om Mursi kommer att backa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".