Vildos Christos, vice ordförande i Greklands psykologförbund. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio.

Självmordsförsöken ökar i krisens Grekland

"Fler behöver hjälp, men har inte råd"
1:36 min

I Grekland har framtidsutsikterna förbättrats efter uppgörelsen mellan Greklands regering och de internationella långivarna. Samtidigt kommer uppgifter om att allt fler greker försöker ta sina egna liv i den ekonomiska krisens spår.

– Den ekonomiska krisen har helt förändrat livssituationen för många människor. De kan ha haft problem tidigare i sina liv och de problemen kommer nu ut, när också den ekonomiska verkligheten rasar omkring dem, säger Vildos Christos, vice ordförande i Greklands psykologförbund.

Det grekiska parlamentet fick i fredags en redovisning av självmorden i Grekland. Det visar sig att antalet självmordsförsök har ökat med en femtedel varje år sedan krisen slog till. År 2009 registrerades 677 försök att begå självmord. I fjol hade det ökat till 927. I år ser det ut att bli betydligt fler än tusen. Det framgår inte hur många av försöken som lyckats.

– Det är främst människor mellan 30 och 50 år gamla som försöker ta sina liv, när de inte längre klarar av att försörja sina familjer, säger Vildos Christos.

Det kommer att ta flera år innan grekerna möjligen upplever någon förbättring till följd av överenskommelsen mellan regeringen och de internationella långivarna. För nu väntar nya åtstramningar, det är ett villkor för räddningspengarna.

– Pararadoxen är att fler människor skulle behöva hjälp, men på grund av den ekonomiska krisen har de inte råd, säger Vildos Christos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".