Biståndsminister Gunilla Carlsson. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Biståndsgranskaren Sadev blir kvar tills vidare

1:48 min

Biståndsminister Gunilla Carlsson får inte igenom sitt förslag att lägga ner myndigheten Sadev som granskar det svenska biståndet. Utrikesutskottet har nu klubbat att Sadev blir kvar efter den första januari till dess en ny granskningsfunktion tagits fram.

– Förhoppningsvis kommer vi nu att få ett annat organ, en annan lösning, som gör att vi får en bättre uppföljning och granskning och det är någonting som alla partier tycker är viktigt, säger Hans Wallmark (M), ordförande i utrikesutskottet.

Hans Wallmark har förhandlat fram överenskommelsen som stöds av de fyra borgerliga partierna och de tre rödgröna. Sverigedemokraterna reserverar sig.

Sadev som ligger i Karlstad och som utvärderar det svenska biståndet blir kvar tillsvidare. Ett beslut som stoppar den moderata biståndsministern Gunilla Carlssons förslag att lägga ner Sadev.

– Nu har vi undanröjt det som riskerade att hända, eller som högst sannolikt hade hänt om regeringens linje hade vunnit, nämligen att det hade blivit tomt under en oklart hur lång tid, säger Kenneth G Forslund, Socialdemokraternas biståndspolitiske talesperson.

Det är en unik situation att biståndsminister Gunilla Carlsson blir stoppad av sitt eget parti i riksdagen. Även att de andra tre borgerliga partierna i riksdagen går emot ett regeringsförslag.

Det svenska biståndet är i dag cirka 38 miljarder per år.  Och enligt utrikesutskottet ska nu biståndsminister Gunilla Carlsson i samråd med partierna i utrikesutskottet ta fram en ny utvärderingsfunktion av biståndet. 

Enligt moderaten Hans Wallmark ska det helst inte vara en myndighet utan ett oberoende organ.

– Själv för egen del har jag pekat på det som jag tycker är ett gott exempel, nämligen Expertgruppen för studier i svensk ekonomi, ESO, som jag tycker på ett förtjänstfullt sätt har funnits i den offentliga debatten, säger Hans Wallmark.

Kenneth G Forslund är inte främmande för Hans Wallmarks idé, men det är för tidigt att räkna ut Sadev och Karlstad.

– Man kan säga att dörren är inte stängd för Karlstad - den är på glänt. Men var det slutar är för tidigt att säga, sger Kenneth G Forslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista