1 av 2
Kibuyebor samlades för att titta på den svenska tingsrätten som synar brottsplatser i Rwanda. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 2

Smärtsam svensk folkmordsrättegång i Rwanda

"Jag såg med egna ögon..."
2:26 min

I dag fortsätter rättegången mot den svenska medborgare som står anklagad för folkmord i Rwanda. På de platser den svenska tingsrätten har besökt - i staden där brotten ska ha begåtts - är det många som har smärtsamma minnen från vad som hände under folkmordet 1994.

Det är klart att jag såg vad som hände säger en gammal man i svart täckjacja som står och tittar på när åklagaren Tora Holst gör sin föredragning för den samlade svenska rätten.

– De som gömde sig här var våra grannar och vänner, säger mannen och pekar ut över de gröna kullarna, vi gick med mat till dem, vi förstod inte vad som skulle hända.

I Gitwabergen höll jagade tutsier länge ut, men den 26:e april 1994 inleddes massakrern som skulle ta uppåt 50 000 människoliv, under flera dagars dödande.

– Jag såg med mina egna ögon hur de gjorde det, säger mannen. Vi förlorade så många, hela familjer som bodde här, och våra hjärtan blev mycket ledsna.

– Vi hatade inte alls varandra innan, det kom från politikerna att vi skulle slåss mot varandra, säger mannen som inte vill säga sitt namn.

18 år senare är det fortfarande känsligt med folkmordet i Rwanda, vem gjorde egentligen vad?

Jean-Pierre pekar ner mot dalen, där bodde vi, säger han, och växte upp tillsammans. Han kände mycket väl mannen som nu åtalas i Sverige för folkmord.

– Han var som vem helst, säger Jean-Pierre, jag har hört vad de säger om honom nu men jag kan inte säga mer om det - det vore till och med farligt för mig, säger han, och tittar sig över axeln när människor börjar strömma ut från kyrkan där vi står - en annan av platserna för massakrerna i Kibuye - och en av de platser där de svenska åklagarna hävdar att den åtalade var med och dödade.

Mannen är redan dömd till livstids fängelse i sin frånvaro här i Rwanda, i en av de så kallade gacaca-rättegångarna, enkla folkdomstolar som upprättades för att ha någon som helst möjlighet att döma de över 100 000 människor som greps för att ha deltagit i folkmordet.

Domstolarna har kritiserats för bristande rättsäkerhet, och Jean-Pierre tycker att det är bra att hans barndomsgranne nu får en rättegång i Sverige - det blir nog en säkrare process.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".