Glåpord och slag var vardag, berättar Viveka. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio.

Ny myndighet ska ge ersättning till vanvårdade

Reportage: Viveka hoppas få ersättning för vanvården
11 min

Från den 1 januari blir det möjligt för personer som vanvårdats på barnhem eller i fosterhem att söka ersättning från staten på 250 000 kronor om man utsatts för övergrepp eller försummelse av allvarlig art mellan 1920 och 1980.

Den statliga ersättningen gäller barn och unga som tagits om hand av samhället under 60 års tid, från 1920 till och med 1980, som utsatts för övergrepp eller försummelse av allvarlig art.

Det blir den statliga nya myndigheten Ersättningsnämnden som ska avgöra vem som kan få pengarna.  I statens budget finns totalt 1,2 miljarder avsatta under 2013, 2014 och 2015. De pengarna räcker till 5 000 personer. Nämndens beslut kan inte överklagas.

Frågan om en ersättning väcktes redan 2005. Senare intervjuade Socialdepartementet många hundra drabbade och en sorglig bild växte fram.

Utredaren Göran Johansson kallade det en av de större sociala skandalerna i sin delrapport med 404 berättelser. 

Den 7 november tog riksdagen beslut om ersättningen och den 1 januari kommer det att finnas en ansökningsblankett hos den nya myndigheten Ersättningsnämnden.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".