1 av 2
Sverigedemokraterna Christian Westling, Erik Almqvist och Kent Ekeroth. Foto: Scanpix
2 av 2
SD-politikerna i filmen - klicka för mer fakta

SD överväger att anmäla Expressen

1:42 min

Åklagaren lägger ner förundersökingen om hets mot folkgrupp, vilket innebär att det inte blir några rättsliga efterspel för de tre sverigedemokrater som var med i den film som Expressen publicerade för en tid sedan. Nu utreder sverigedemokraterna istället om de hittar något skäl att anmäla Expressen.

– Vi får väl se var det landar, men med tanke på den historia de har målat upp och det de har beskyllt de tre personerna för, så återstår det att se vad utredningen kommer fram till. Men det kan mycket väl bli så att partiet väljer att gå vidare och framför allt att de tre enskilda individerna väljer att gå vidare, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder.

När den egna utredningen ska vara klar, kan Björn Söder inte säga. Och han blev inte förvånad tidigare i dag när överåklagaren la ner förundersökningen om hets mot folkgrupp, när de gäller de rasistiska uttalanden som görs på filmen dom tidningen Expressen publicerade.

– För oss var det ganska väntat att det skulle bli så här. Vi har svårt att se att något brott skulle vara begånget här utan att det kanske mer har varit en massmedial sak att måla upp.

Enligt överåklagare Mats Åhlund hade åtal kunnat väckas gällande förtal, egenmäktigt förfarande och ofredande – för de rasistiska uttalandena och sexisitiska uttalandena av Sverigedemokraten Erik Almqvist, och för de metallrör som de tre Sverigedemokraterna tog, och i situationen när en kvinna knuffades in i en bil bland annat. 

Alla brott preskriberas, eftersom det gått drygt två år sedan det hände.

– Det är ju som situationen är, det får man ju acceptera att det är preskriberat. Huruvida det skulle bli ett utfall, att någon hade blivit dömd eller liknande kan jag inte spekulera i, säger partisekreterare Björn Söder.

Att det skulle bli några fler rättsliga efterspel, tror inte Expressens chefredaktör Thomas Matsson.

– De sverigedemokrater som förekommer i den film som Expressen avslöjade har samtliga bett om ursäkt för sitt agerande. Sverigedemokraternas ledning har sagt att det här var olämpligt agerat. Sverigedemokraterna har i flera offentliga sammanhang sagt att det var bra att de här uppgifterna kom fram. Jag har svårt att se att det skulle kunna finnas underlag för någon rättslig prövning mot någon tidning, tv-kanal eller radiostation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista