Sjukhuset har slut på blod efter bombdåd

I Syrien har dödssiffran stigit hela dagen efter att två bilbomber exploderat tidigt i morse i Damaskusförorten Jaramana. Svårt skadade lämnas att dö, eftersom det inte finns något blod på sjukhuset.

Minst 34 människor dödades och många fler skadades, flera av dem kritiskt. Nyhetsbyråerna AFP och TT uppger att dödssiffran är 54.

Rebellerna har i dag skjutit ner ett stridsflygplan och tagit piloten tillfånga. Videosnuttar tagna av aktivister visar hur det brinnande planet störtar mot marken till åskådarnas upphetsning, en stor mörkgrå svamp av rök stiger mot himlen.

Andra videobilder visar vad som sägs vara piloten på stridsflygplanet. Han är medvetslös, blodig i pannan, uppenbart skadad, han bärs av tre andfådda män i civila kläder, genom en otillgänglig olivlund.

Båda besättningsmännen hann skjuta ut sig, en greps. Nedslagsplatsen dagens utflyktsmål.

En stor grupp unga män rotar i de rykande resterna av det som var ett stridsflygplan. Precis som en helikopter i Aleppo igår sköts planet ner med hjälp av ett avancerat vapen som rebellerna kom över på en intagen militärbas.

Att de nu kontrollerar såna här vapen kan innebära att regimstyrkornas herravälde i luften är starkt hotat. Men striderna och artilleriattackernafortsätter, mål i Aleppo, Homs och Deir Ezzor har krävt dödsoffer.

I den kristna och drusiska Damaskusförorten Jaramana har dödssiffran stigit hela dagen, efter bilbombsattentaten i morse. Sjukhuset har slut på blod, svårt skadade lämnas att dö, ingen hjälp finns ändå att få.

Analytiker säger att regimstyrkorna är försvagade medan rebellerna vinner mark. Nu väntar alla på den stora striden om Damaskus, men precis som i Aleppo tyder mycket på att det inte kommer att finnas någon segrare, bara förlorare.

Där oskyldiga människoliv går till spillo, folk tvingas fly sina hem och ovärderliga kulturhistoriska skatter och byggnader bränns och förstörs av artillerisalvornas blinda raseri.