Stödet för SD ökade i november

Sverigedemokraterna får under november det hittills högsta uppnådda stödet i TV4/Novus opinionsmätningar. Partiet får stöd av 8,6 procent av väljarkåren, en uppgång på 2,1 procentenheter jämfört med i oktober. Uppgången är statistiskt säkerställd.

Mätningen är genomförd mellan 22 oktober och 25 november, och 40 procent av den är gjord efter det att Expressen publicerade den film som gjorde att SD-politikerna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling avgick från sina uppdrag.

Det var den 14 november som Expressen publicerade den film som visade hur de tre ledande sverigedemokraterna använde rasistiska och sexistiska tillmälen under ett bråk en natt i Stockholm 2010.

Mätningen visar att partiet framför allt vinner väljare bland äldre och i Stockholmsområdet. Väljarna kommer främst från Moderaterna och Socialdemokraterna.

Moderaterna fortsätter att backa, vilket även Folkpartiet gör, medan Centerpartiet och Kristdemokraterna ökar marginellt. På den rödgröna sidan tappar Socialdemokraterna, medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet växer.

Sammantaget gör det att ledningen för den den rödgröna oppositionen nu ökat till 7,7 procentenheter över den borgerliga alliansen.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista