Tunga novemberveckor för partiledaren Jimmie Åkesson. I dag höll han ännu en presskonferens med anlending av den senaste händelsen som skakat partiet. Foto: Scanpix

Åkesson: "Isovaaras förtroende är förbrukat"

1:57 min

SD-riksdagsmannen Lars Isovaara lämnar sina uppdrag. Hans förtroende är förbrukat, sa partiledaren Jimmie Åkeson på en presskonferens på förmiddagen. Nu tar den förtalsdömde Markus Wiechel över Isovaaras plats i riksdagen.

– Situationen som Isovaara satt både sig själv och partiet i är så pass allvarlig att det inte möjligt för honom att fortsättningsvis företräda partiet och därför har han i dag begärt entledigande från Sveriges riksdag, sa partiledaren Jimmie Åkesson på en pressträff som hölls strax innan lunch.

Anledningen till det förbrukade förtroendet bottnar i en händelse som utspelades sent på natten till onsdagen, då Lars Isovaara, efter ett krogbesök, påstod att han blivit rånad av två personer med utländsk härkomst. Senare visade det sig att den "stulna" väskan hittats på restaurangen Isovaara besökt tidigare under kvällen.

Samma kväll som Lars Isovaara påstod att han blivit rånad blev han själv polisanmäld av två poliser för en rasistisk förolämpning. Efter det påstådda rånet fick Isovaara hjälp av två poliser in i riksdagshuset, och väl där ska han ha förolämpat en vakt med utländsk härkomst. Enligt Expressens uppgifter ska han ha uttryckt sig rasistiskt, spottat och härmat en gris.

Men anledningen till att Isovaara nu lämnar riksdagen, ett beslut som tagits i samförstånd enligt Åkesson, har inte att göra med de rasistiska uttalandena.

– I det här fallet handlar det om hans trovärdighet, säger Åkesson, och syftar på att Isovaraas första uppgifter om det påstådda rånet inte visat sig stämma.

Nu ska Lars Isovaara ersättas av Markus Wiechel, som är dömd för förtal. Enligt Jimmie Åkesson bedöms det inte så allvarligt att Wiechel inte kan företräda partiet.

– Ska man tycka att det är intressant bör man också beskriva vad det handlar om. Det handlar bland annat om en kommentar som är skriven på hans blogg, säger Jimmie Åkesson.

Hur den senaste tidens händelser kring Sverigedemokraterna kommer att påverka opinionen för partiet återstår att se, säger Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach.

– Partiet har en liten kärna som inte alls påverkas av detta, sedan finns en liten grupp som kan tänka sig att gå över till Sverigedemokraterna.

Den senaste opinionsmätningen som kom i dag visar att SD går framåt, men lite mer än hälften av intervjuerna är gjorda innan SD-filmen publicerades. Nu återstår att se hur kommande undersökningar ser ut där alla intervjuer  görs efter att den senaste tidens händelser blivit kända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista